Er zit in Nederland geen vuur meer in, zegt deze priester uit Bethlehem

Pater Hans Putman: ‘Christenen en moslims opvoeden in een klimaat van wederzijds begrip is het beste wapen tegen radicalisering. Tegelijk is het een vorm van indirecte evangelisatie.‘ Geloof
Pater Hans Putman: ‘Christenen en moslims opvoeden in een klimaat van wederzijds begrip is het beste wapen tegen radicalisering. Tegelijk is het een vorm van indirecte evangelisatie.‘ | beeld nd
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Meer dan zestig jaar zit pater Putman al in ‘de missie’. Zielsblij is hij dat hij mag getuigen van Jezus’ verrijzenis – uitgerekend in Bethlehem, waar de hoop op verandering totaal lijkt begraven.

Nijmegen

‘Is het geen prachtig gebouw?’ verzucht pater Hans Putman (80) als hij op het zonovergoten pleintje voor het huis Aqua Viva staat. Voor de ingang van dit tehuis voor oudere priesters in Nijmegen stroomt een kunstmatig beekje, ‘levend water’, waar een kleine jongen met zijn fietsje speelt. Die vreedzaamheid staat in schril contrast met de onrust en onverschilligheid die de priester-jezuïet ontwaart in Nederland.

‘In Sudan, waar ik vijftien jaar gewerkt heb, zitten de kerken ieder jaar met Pasen bomvol. Er zijn duizenden Sudanezen die christen willen worden’, zegt hij.

De pater woon …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?