De verbondenheid met Israël is de zwartepietendiscussie van de kerk

Bij de Klaagmuur in Jeruzalem. Joden en christenen hebben dezelfde oorsprong en zijn dus wederzijds verbonden, werd onder meer gezegd tijdens de studiemiddag. Geloof
Bij de Klaagmuur in Jeruzalem. Joden en christenen hebben dezelfde oorsprong en zijn dus wederzijds verbonden, werd onder meer gezegd tijdens de studiemiddag. | beeld anp / Juan Vrijdag
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
‘Wil je de onopgeefbare band met Israël laten staan als een soort herinnering aan Auschwitz?’ Woensdag werd het debat over de kerk en Israël op academisch niveau gevoerd; beleefd, maar spannend.

Amsterdam

‘De relatie tussen de kerk en Israël is de zwartepietendiscussie van de Protestantse Kerk’, zegt Gé Speelman van de Protestantse Theologische Universiteit (PThU). Ze is voorzitter van een academische studiemiddag die de PThU samen met de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) heeft georganiseerd.

Het is een reactie op de stelling van dominee Jan Offringa dat het artikel over de ‘onopgeefbare verbondenheid met het volk Israël’ geschrapt kan worden uit de protestantse kerkorde.

Zijn stelling deed een gevoelige en aloude discussie oplaaien. Op internet reageerden theologen over en we …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?