De ontwikkeling van een jarig kerkverband: van vrijgemaakt- naar veelkleurig-gereformeerd

Vrijgemaakt Bergentheim: ‘Een dorp vol wonden.’ Geloof
Vrijgemaakt Bergentheim: ‘Een dorp vol wonden.’ | beeld Dick Vos (Bergentheim), Dirk Hol (Den Haag), Sjoerd Mouissie (infographics)
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Vrijgemaakten zijn in hun 75-jarig bestaan veranderd. Twintig, dertig jaar geleden had elke kerk binnen het verband dezelfde kleur en geur, nu zijn ze soms nauwelijks met elkaar te vergelijken. Het Nederlands Dagblad ging op bezoek bij twee zeer verschillende gemeenten binnen de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, die deze maand 75 jaar bestaan. Een grote dorpskerk in het oosten van Overijssel en een kleine stadsgemeente tegen de westkust. Wat bindt de vrijgemaakten nog?

Bergentheim – Den Haag

‘Bergentheim is een dorp vol wonden. Raak die wonden aan, daar ontmoet je Jezus.’ Het is zondagochtend in het Overijsselse dorp, gelegen tussen de kronkelende Vecht en het kaarsrechte Veenkanaal.

De jonge dominee windt er geen doekjes om. Reinier Kramer – blond haar, felblauwe ogen – staat een jaar in deze gemeente en is op zoek naar de ziel van het dorp. Daar wil hij het goede nieuws van Jezus Christus brengen.

De Gereformeerde Kerk vrijgemaakt is hier groot. Het dorp heeft rond de 4500 inwoners, veelal praktisch opgeleide mensen, veel agrariërs. De kerk telt 1263 …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?