Christenen in het Midden-Oosten

Geloof
beeld nd
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

Wonen er straks nog christenen in het gebied dat ooit de bakermat van het christendom was? Wie de kaart van Syrië en Irak bekijkt, moet het ergste vrezen. Lokale kerkleiders luiden al jaren de noodklok. Volgens hen zullen er, als er niets verandert, in 2025 geen christenen meer in Irak wonen. In Syrië is hun toekomst ook niet rooskleurig. Wat gebeurde er de afgelopen vijf jaar, sinds de opkomst van terreurorganisatie ISIS?

Syrië

Al sinds de tijd van het Bijbelboek Handelingen wonen er christenen in Syrië. De Orthodoxe Kerk had een gerespecteerde plaats in de maatschappij. Christenen vormden een gerespecteerde minderheid, wat overigens niet betekent dat ze altijd goed behandeld werden. Over het algemeen betoonden christenen zich loyaal tegenover president Bashar al-Assad, die hun enige bescherming bood.

In 2011 begonnen de onlusten in Syrië, in de vorm van straatprotesten. Vanaf dat moment worden christenen bedreigd door de (voornamelijk islamitische) oppositiegroepen in het land, die naar de wapens grijpen. Daarbij komt dat ‘hun’ steden in een gebied liggen waar de regering en de oppositie om vechten: het westen van Syrië. Ook de ‘christelijke vallei’ tussen Tartus en Homs ligt in dat gebied. Veel christenen vluchtten naar Libanon, Jordanië en Turkije – en vanuit daar naar Europa.

In het oosten van Syrië verdreef ISIS de christenen uit de omgeving van Raqqa, richting de grens met Turkije. Deze stad, die ooit een relatief grote gemeenschap van christenen kende, is nu de hoofdstad van het ‘kalifaat’. Voor de oorlog woonden er zo’n 1,8 miljoen christenen in Syrië. Op dit moment wordt hun aantal geschat op ongeveer 772.000.

Sinds enkele maanden hebben de overgebleven christenen te maken met een nieuwe bedreiging: de Russische bombardementen, en de toegenomen bombardementen door het Syrische leger. Die zijn gericht op de Syrische oppositie (groene gebieden). Hierdoor vluchten er nog steeds christenen uit Syrië.

Irak

Voor de christenen in Irak is vluchten helaas niets nieuws. Het komt voor dat families de afgelopen dertig jaar drie keer gevlucht zijn. Begin jaren negentig woonden er zo’n 1,5 miljoen christenen in Irak. Nu zijn het er slechts 250.000. Velen zijn naar het buitenland gevlucht, maar ook naar steden in andere regio’s van Irak.

In Bagdad woonden voor de oorlogen tegen Saddam Hussein veel christenen. Velen van hen vluchtten in de jaren negentig naar de Nineve-vlakte, bij Mosul, in het noorden van Irak – het oude Nineve. Daar moesten ze in augustus 2014 weer vandaan vluchten. De eerste golf (rode pijlen) vond plaats in juni en juli van dat jaar, toen Mosul in handen van ISIS viel. Circa 50.000 christenen vluchtten naar dorpjes in de Nineve-vlakte (de rode cirkels), zoals het plaatsje Qaraqosh. De volgende maand verschoof het oorlogsfront echter naar het noorden, waardoor deze christenen opnieuw moesten vluchten (blauwe pijlen). Ongeveer 200.000 van hen vertrokken naar de steden Erbil en Duhok, en naar dorpjes in de bergen.

Op dit moment bombardeert onder andere Nederland het front tussen de Koerden en ISIS, enkele tientallen kilometers van Erbil. Hierdoor voelen veel christenen zich nog niet veilig, en overwegen zij te emigreren.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?