Avondmaal, enkele seconden genade

Henk Bakker: ‘Samenwerking moet geen staafmixeroecumene zijn.’ Geloof
Henk Bakker: ‘Samenwerking moet geen staafmixeroecumene zijn.’ | beeld Jeroen Jumelet
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Geen kerk zonder avondmaal en geen avondmaal zonder kerk. Hoe kijk je aan ­tegen de woorden van Jezus ‘Dit is mijn ­lichaam’? Luther zelf zat dichter dan vaak gedacht bij de rooms-katholieke visie, dat Jezus in brood en wijn werkelijk aanwezig is. Het laatste deel in een serie over 500 jaar Reformatie. wie: Henk Bakker (1960) wat: hoogleraar baptistische en evangelische theologie (de McClendon Chair) aan de Vrije Universiteit.

‘Bij ons als baptisten hoort het avondmaal echt bij het kerkzijn. Er is wel discussie over wat er minimaal nodig is om een kerk een kerk te kunnen noemen. Doop? Tucht? Oudsten? Avondmaal? Met doop en avondmaal herhaal je de komst en het sterven van Christus. Je komt samen, zingt, opent de Bijbel, doopt, viert de maaltijd. Het is re-enactment: in de dynamiek van dat moment herhaal je kort de gebeurtenissen van toen, tweeduizend jaar geleden.

Je doet het na: beker, brood en doopwater zijn net als die van 30 na Christus. Er gebeurt iets. Wat? Ontmoeting. Je eigen geschiedenis en die van Christus …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?