Amazonebisschoppen beloven respect voor natuur en cultuur in nieuw 'catacombenpact'

<p><span>Naast de veertig bisschoppen, waaronder twee kardinalen, werd het pact ook ondertekend door een groep aanwezige leken, mannen en vrouwen.</span></p> Geloof

Naast de veertig bisschoppen, waaronder twee kardinalen, werd het pact ook ondertekend door een groep aanwezige leken, mannen en vrouwen.

| beeld AFP
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Veertig bisschoppen uit de Amazone hebben zondagochtend in de catacomben van Domitilla in Rome een nieuw ‘catacombenpact’ gesloten, waarin zij beloven zich in te zetten voor een arme kerk die de natuur en de cultuur van de Amazone ­respecteert.

Rome

Het pact werd in alle vroegte onder­tekend op dezelfde plaats waar in 1965 het eerste catacombenpact werd gesloten door veertig deelnemers aan het Tweede Vaticaans ­Concilie.

Daarin werd toen gepleit voor een kerk voor de armen, waarbij de Braziliaanse bisschop Dom Helder Camara de centrale figuur was.

De nu ondertekende tekst pleit voor bescherming van het milieu, het ­regenwoud en de inheemse bevolking. Het pleit voor een ‘voorkeurs­optie voor de armen’ en wil alle nieuwe vormen van kolonialisme bestrijden. De ondertekenaars beloven verder een ‘vreugdevolle sobere levensstijl’ te le …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?