Jan Slagter, ‘ongelovige thomas’ en boegbeeld van omroep MAX, ‘hoopt op een gezellige hemel’

Interview
Geen ongelovige die zo veel over het hiernamaals praat als Jan Slagter, boegbeeld van omroep MAX. En niet alleen wanneer een christelijk medium aan zijn deur klopt. ‘Ik kan niet faken.’
Herman Veenhof Herman Veenhof
vrijdag 18 februari 2022 om 18:12 aangepast 18:35
Jan Slagter, oprichter en baas van omroep Max
Jan Slagter, oprichter en baas van omroep Max beeld Jeroen Jumelet

De term ‘eeuwig’ boezemde hem als kind angst in. ‘Dat je in de hemel eeuwig staat te zingen voor Gods troon. Dat er nooit een einde aan komt, dat schrok mij af.’ Later veranderde de term van kleur. Zijn jongere broer Henk heeft op Eiken en Duin in Den Haag ‘eeuwige grafrust.’ En, van een andere orde, bij het uitreiken van de Media Oeuvre Award werd hem in januari 2020 ‘eeuwige roem’ verleend.

Grapje natuurlijk. Maar toch. ‘Ik word nu 68, heb een druk en zinvol leven, maak deel uit van een gezin met een geweldige vrouw en twee prachtige zoons. Veel is gelukt en bereikt. Ik ben ongelovig en dus zou het na de dood in principe afgelopen moeten zijn. Maar ergens lijkt me dat kaal. ‘Was dit het dan, is dit alles wat er is?’, denk ik weleens – s..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Job Aantjens en Gerrita van de Haar komen uit dezelfde reformatorisch traditie, maar gaan verschillend om met hun homoseksualiteit.

Allebei christen en homo: Job leeft celibatair, Gerrita heeft een relatie. 'God geeft mij hier rust over'

Wat doe je als je als jonge christen ontdekt dat je homo bent? Job Aantjes (20) en Gerrita van de Haar (32) in gesprek over hun ervaringen. ‘Niet al mijn familieleden komen nog op de koffie, nu ik samenwoon met een vrouw.’

Op welk moment werd Jezus precies aan het kruis gehangen? En waarom vinden sommige christenen dat belangrijk om te weten?

Op welke datum werd Jezus precies gekruisigd? - en nog vijf vragen over het moment van zijn dood

2033 wordt een bijzonder jaar als het aan veel evangelische organisaties ligt. Want dan zou het exact 2000 jaar zijn na Jezus’ dood en opstanding. Maar zeker is dat niet. Wat weten we wél van het moment dat Jezus stierf?

Thijmen de Vries (19), Mirjam Dijkhuizen (22) en Floris de Bruin (17)

Deze jongeren gaan elke zondag trouw naar de kerk. 'Soms denk ik: wat zing ik nou eigenlijk?'

Jongeren zijn vaak positiever over de kerkdienst dan gedacht, concludeerde jongerenorganisatie HGJB recent. Drie jongeren delen waarom zij, in een tijd vol livestreams en podcasts, nog elke zondag naar de kerk gaan.

Deze foto is in scène gezet, het betreft hier niet Theo Visser. Volledige namen en gegevens van alle geïnterviewde personen van dit verhaal zijn bekend bij de hoofdredactie.

Hoe kon een Rotterdamse kerkpionier na misbruik toch door? 'De kans op herhaling is groot'

Kerkplanter Theo Visser moest in februari 2023 weg wegens misbruik in een pastorale relatie. Waarom bleef hij wel actief in christelijke organisaties? ‘Hij werd ontzettend kwaad en beschuldigde mij van wantrouwen.’

Tabitha Moes, Judith Brunnenkreef-Hooijer en Daan Fijan.

Drie christenen over de verhoring van hun gebed: 'Ik werd zwanger na chemotherapie'

Verhoort God je gebed? Tabitha, Judith en Daan merkten op verschillende manieren dat hun situatie veranderde nadat ze ervoor hadden gebeden. ‘Mensen doen soms of ze God in hun broekzak hebben.’

De Mannenzang in Katwijk trekt per avond 1700 bezoekers.

Waarom de Mannenzang Katwijk in enkele seconden was uitverkocht; al gesprekken met ArenA en Ziggo Dome

Binnen een paar seconden waren alle kaarten voor de Mannenzang Katwijk uitverkocht - ondanks 1625 extra kaarten dit voorjaar. ‘De deur staat op een kier voor een grotere locatie.’