Waarom het een goed idee is wél naar ‘uitgepreekte’ dominees te luisteren

Analyse
‘Niet integer’, ‘een ongelooflijk slecht idee’, klonk het kritisch toen de EO liet weten dat er een tv-programma komt waarin voormalige dominees hun verhaal vertellen - hoe het kwam dat ze hun ambt vaarwel zeiden, al dan niet gedwongen. Vanwaar toch de angst voor dit soort kerkelijke ‘faalverhalen’?
Dick Schinkelshoek Dick Schinkelshoek
vrijdag 11 juni 2021 om 14:00 aangepast 14:37
Dick Schinkelshoek
Dick Schinkelshoek beeld

Er is iets aan de hand in domineesland. De ophef rondom de EO-serie Uitgepreekt is daar een signaal van. Komende maandagavond komt de eerste aflevering op tv, vanaf volgend weekend verschijnt in deze krant een interviewreeks met dezelfde titel. Al vanaf de eerste aankondiging van het programma buitelden op Twitter de critici over elkaar heen.

Veel ophef betrof de eerste aflevering, waarin de Veenendaalse dominee Kees Stam zijn verhaal zou doen. Stam werd vorig jaar uit het ambt gezet, nadat hij met een gemeentelid een buitenechtelijke relatie was aangegaan, waaruit ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hij was predikant, maar Jeroen Hartel voelde zich niet meer thuis in de kerk

Jeroen Hartel was tien jaar predikant toen hij moest toegeven dat zijn geloof zo ver verwijderd was van waar de kerk voor staat, dat hij het niet meer kon opbrengen om zijn gemeente te leiden. Nu spreekt hij op uitvaarten.

Afbeelding

Van dominee naar wiskundedocent: ‘Ik dacht dat God alleen onder voorwaarden van mij hield’

In de serie ‘Uitgepreekt’ komen voorgangers aan het woord die hun ambt hebben neergelegd - al dan niet gedwongen. Met welke verwachtingen begonnen ze aan hun werk en waarop liepen ze vast? Vandaag: Leo van Rees.

Afbeelding

‘Uitgepreekte’ Jelte Alma was ‘te evangelisch’ geworden: ‘Ben je eenmaal een vlinder, dan word je nooit meer een rups’

Jelte Alma was zeventien jaar predikant toen hij zelf een losmaking aanvroeg. Hij was ‘te evangelisch’ geworden voor zijn gemeente. Nu is hij docent godsdienst en levensbeschouwing.

Afbeelding

Uitgepreekt: ‘Soms past het ambt niet meer bij je, omdat je verandert als mens’

Irene van der Meulen was dertien jaar lang predikant. Vorig jaar besloot ze een carrièreswitch te maken, omdat het werk niet meer bij haar paste. ‘Mensen waren verbijsterd.’

Afbeelding

‘Het is voor kerkgangers goed om te zien dat een dominee ook maar een mens is’

Bij de aankondiging van de serie Uitgepreekt klonk direct kritiek. Maar presentator Margje Fikse vindt het belangrijk om deze verhalen te brengen. Volgens haar helpt deze serie je te wachten met oordelen.

Afbeelding

Waarom het een goed idee is wél naar ‘uitgepreekte’ dominees te luisteren

‘Niet integer’, ‘een ongelooflijk slecht idee’, klonk het kritisch toen de EO liet weten dat er een tv-programma komt waarin voormalige dominees hun verhaal vertellen. Vanwaar toch de angst voor dit soort kerkelijke ‘faalverhalen’?