Luister naar

Verbod op evangeliseren per ballon naar Noord-Korea vanwege schending exportwetgeving

Achtergrond
Zendeling Eric Foley verspreidt elk jaar – met hulp van honderden afbreekbare ballonnen – 40.000 bijbels in Noord-Korea. Zuid-Korea verbiedt dit nu, met als belangrijkste reden dat zonder toestemming geen goederen mogen worden uitgevoerd naar Noord-Korea.
Annegina Randewijk Annegina Randewijk
woensdag 2 december 2020 om 03:00 aangepast 07:50
In 2016 werden anti-Pyongyang-pamfletten verspreid via ballonnen.
In 2016 werden anti-Pyongyang-pamfletten verspreid via ballonnen. beeld afp / Jung Yeon-je

Seoul

Eric Foley staat aan het hoofd van de stichting Voice of the Martyrs Korea (VOMK) die al vijftien jaar ballonnen oplaat op dagen dat de wind richting het noorden blaast. Hij begon met deze unieke vorm van evangeliseren nadat hij Noord-Koreaanse christenen had beloofd bijbels te verspreiden in het zuidelijke deel van het land, dat anders moeilijk bereikbaar is. De enorme ballonnen worden meestal in de nacht opgelaten en knappen als zij een bepaalde hoogte bereiken, waardoor de tassen die onder aan de ballon bungelen – gevuld met het Nieuwe Testament, audio en digitale bijbels op SD-kaartjes – terechtkomen in het zuiden van Noord-Korea.

VOMK is niet de enige organisatie die te maken heeft met strikte maatregelen en zelfs strafrechtelijke vervolging voor haar activiteiten. De jacht op organisaties die hun (politieke) boodschap en zelfs voedsel per ballon over de grens sturen, startte in juni toen de zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, Kim Yo-jong, een gezamenlijk grenskantoor liet opblazen. Zij was boos op de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in die in haar ogen niets deed om andere ngo’s – die ballonnen oplaten met kritische pamfletten over het Noord-Koreaanse regime – te stoppen. Kim Yo-jong schold op de activisten en dreigde met het sturen van troepen naar het grensgebied.

mensenrechten

De Zuid-Koreaanse regering reageerde hierop door de intentie uit te spreken een wet in te voeren waarbij het oplaten van ballonnen langs de grens wordt verboden. Gelijktijdig opende het ministerie van Eenheid – dat verantwoordelijk is voor de relatie met Noord-Korea – een onderzoek naar groepen die zich bezighouden met soortgelijke activiteiten. Sinds kort heeft het onderzoek zich uitgebreid naar nog eens 89 groepen die zich inzetten voor mensenrechten in Noord-Korea. Drie van deze groepen krijgen de meeste aandacht van de regering, waaronder de stichting van voorganger Foley.

President Moon Jae-in zegt dat het verspreiden van ballonnen langs de grens de veiligheid van de Zuid-Koreanen aldaar in gevaar brengt. Aziëdirecteur van Human Rights Watch (HRW) Phil Robertson laat in een verklaring weten: ‘De Zuid-Koreaanse regering moet stoppen met het aanvallen en intimideren van mensenrechtenorganisaties.’ De vrijheid van meningsuiting komt met deze justitiële vervolging in het gedrang, vindt HRW.

‘Ik weet zeker dat ik vervolgd word, maar het is alleen de vraag wanneer. Het kan morgen, volgende week of volgende maand zijn. We weten het niet’, zegt Foley. De aanklachten bestaan uit het schenden van de exportwetgeving, het in gevaar brengen van de nationale veiligheid en het gebruiken van gas voor de ballonnen.

standvastig

Foley houdt zijn volgers via YouTube op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Hij legt uit dat zijn ballonacties niet alleen zijn bedoeld om ‘die arme Noord-Koreanen te helpen. Nee, Zuid-Koreaanse christenen hebben de Noord-Koreaanse kerk nodig. Het hart van de christelijke kerk in de Korea’s bevindt zich niet in Zuid-Korea maar juist in Noord-Korea, waar christenen al drie generaties standvastig in hun geloof staan en op de proef worden gesteld. Het licht van Christus schijnt vanuit Noord-Korea naar Zuid-Korea’. Het datacentrum voor Noord-Koreaanse Mensenrechten laat weten dat in 2000 0 procent van de Noord-Koreanen ooit een bijbel had gezien. In 2016 is dit cijfer gestegen naar 8 procent. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Ruben van Wingerden: 'Als je een kruis met overtuiging draagt, dan lijkt me dat mooi en goed. Zeker als je je ervan bewust bent dat het gaat om Jezus, die aan dat kruis is gestorven.'

Hoe het kruis van martelwerktuig tot symbool van overwinning werd. 'Als fashion item vind ik het storend'

Christenen realiseren zich te weinig dat het kruis een martelwerktuig was, bedoeld om vernedering en angst in te boezemen, stelt Ruben van Wingerden. ‘Ik zou nooit “kruisig hem, kruisig hem” roepen bij The Passion.’

Laurens van Gurp tekende een verlaten stad. Hij wordt voor zijn gedetailleerde werk geïnspireerd door architectuur en de natuur die hem omringt.

Drie dingen die ik leerde van Goede Vrijdag. 'Het geheim is groot, maar een kind voelt het aan'

Hoe doorleef je in een geseculariseerde tijd Goede Vrijdag? Theoloog des Vaderlands Kees van Ekris komt met drie woorden die leven én samenlevingen kunnen veranderen.

De Nederlands hervormde kerk in Landsmeer raakte leeg in 2002 en werd in 2015 verkocht aan de van oorsprong Filipijnse Iglesia Ni Cristo.

Protestants noorden ontkerkelijkte sneller dan katholiek zuiden. Landsmeer spant voorlopig de kroon

Protestantse kerken zagen hun ledenaantallen eerder teruglopen dan katholieke en Noord-Nederland ontkerkelijkte forser dan het roomse zuiden. Na een vertraging begin deze eeuw gaat de secularisering nu harder dan ooit.

Patrick van der Linden (48), Niels Stouten (30) en Lia Verhaar (46)

De muziek van Bach verwondert deze mensen: 'De Johannes-Passion laat Jezus al 300 jaar als Heer zien'

De Johannes-Passion van Bach bestaat 300 jaar. Daarom wordt het stuk dit jaar extra vaak uitgevoerd tijdens de passietijd. Drie liefhebbers over hun ervaringen: 'Al ken ik het stuk goed, elke uitvoering is weer anders.'

De helft van de Duitse bevolking vindt dat het dansverbod op Goede Vrijdag wel wat versoepeld mag worden.

Waarom dansen op Goede Vrijdag is verboden in Duitsland en dat voorlopig zo blijft

Dansen in discotheken is op Goede Vrijdag verboden in Duitsland. Lang niet iedereen is het eens met het ‘dansverbod’. Toch blijft het van kracht. ‘Juist in onze tijd is het goed om even stil te staan.’

Petraeus werd uitverkoren om de serie te schieten, onder andere in de Armeens Apostolische Kerk Surp Hoki.

Voor zijn bekroonde fotoserie bezocht Bram 36 migrantenkerken. 'Soms is het prachtig, soms totale herrie'

Zesendertig zondagen ging fotograaf Bram Petraeus naar een migrantenkerk. Voor zijn fotoserie krijgt hij de Zilveren Camera 2023, een journalistieke prijs. 'Na een paar zondagen heb ik toch maar oordopjes meegenomen.'