Don’t Look Up geeft iedereen ervan langs, maar is positief over bescheiden religie en liefdevolle familiewaarden

Achtergrond
In de satirische film Don’t Look Up waarschuwen wetenschappers vergeefs voor de aanstaande vernietiging van de aarde. In de film staan ’komeetdrammers’ lijnrecht tegenover ’komeetontkenners’. De overduidelijke parallellen met klimaatverandering en corona lokken veel discussie uit.
Jort van Slooten Jort van Slooten
woensdag 29 december 2021 om 03:21 aangepast 10:51
Meryl Streep als de Amerikaanse president in Don't Look Up.
Meryl Streep als de Amerikaanse president in Don't Look Up. beeld netflix / Niko Tavernise

Amersfoort

Het is niet de meest gezellige film die Netflix ooit op kerstavond heeft uitgebracht. In de satirische rampenfilm Don’t Look Up ontdekken twee wetenschappers dat een komeet binnen zes maanden frontaal op de aarde gaat botsen. Grijpt niemand in, dan komt er een abrupt einde aan al het leven op aarde. Helaas voor de astronomen zit de rest van de wereld niet op dit alarmerende nieuws te wachten. De Amerikaanse president, gespeeld door Meryl Streep die de uitstraling van Hillary Clinton combineert met de retoriek van Donald Trump, heeft belangrijkere dingen aan haar hoofd, zoals de aanstaande verkiezingen.  

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Deze nieuwe films zijn nu te bekijken in de bioscoop.

Wat is er in het Paasweekend te zien in de bioscoop? De ND-recensenten zochten het uit

ND-filmrecensent Michiel van Hout zag een erotische thriller zonder erotiek of spanning. Boaz van Luijk vroeg zich af waarom deze film over een grote aap en een grote hagedis juist met Pasen verschijnt. Dit zijn de filmrecensies van deze week.

Het verzet tegen politiek wanbeleid krijgt in Les Indésirables een gezicht in Haby, een jonge vrouw.

Politiek benadert problemen vaak van buitenaf. Maar wat als je de zaken bekijkt van binnenuit?

Hoe kun je overleven in een ‘banlieu’ als de politiek de menselijke maat niet in het oog houdt? En welke strategie kies je als je de weg van verzet bewandelt: welgekozen woorden of ongebreidelde woede?

Er klinken verhalen van ontreddering, misbruik, rouw en verdriet. En toch staan de herinneringen in hun geheugen gegrift, op hun netvlies gebrand.

Hun verhaal werd verzwegen, maar deze vrouwen krijgen alsnog de kans over hun pijn te vertellen

Een leven lang de pijn verzwijgen, dat is het lot geweest van vrouwen die opgesloten zaten in de Japanse gevangenkampen. Nu vertellen ze alsnog hun verhalen en dat doet pijn.

Het leeftijdverschil van ruim dertig jaar tussen de personages (en acteurs) is te vergelijken met dat in de klassieker Lolita (1962) van de controversiële meesterfilmer Stanley Kubrick.

Miller's Girl is een erotische thriller zonder spanning of erotiek. Wat valt er wél uit te halen?

De erotische thriller Miller’s Girl legt de paradoxen van #MeToo bloot. Als een jonge studente haar docent verleidt, heet dat bevrijding. De docent die geen weerstand biedt, is een seksueel roofdier.

Naast speculatie geeft deze film ook inhoudelijk genoeg om te overpeinzen.

Hoe King Kong en Godzilla na elkaar bijna vermoord te hebben nu de strijdbijl begraven

Bombastische actie gecombineerd met mysterieuze werelden of wezens. Doe er nog wat semiwetenschappelijke feitjes bij over verborgen werelden, beschavingen of intelligente wezens en je hebt geweldig popcornvermaak.

De duurste serie die Netflix ooit maakte is nu te zien.

Deze bioscoopfilm trapt open deuren in, en Netflix maakte niet eerder zo'n peperdure serie

ND-recensent Jaap-Harm de Jong keek de duurste serie die Netflix ooit maakte en Boaz van Luijk bleef nog zitten met een paar vragen na het zien van deze documentaire. Deze films en series kan je nu zien.