Luister naar

Film: Moonlight

Nieuws
Kan de zwarte homoseksuele Chiron, zoon van een drugsverslaafde, worden wie hij wil zijn? Een coming of age in drie bedrijven.
Rick Timmermans
donderdag 26 januari 2017 om 15:32
Film: Moonlight
Film: Moonlight splendid film

Moonlight gaat over Chiron als kind, als middelbare scholier en als dertiger. Een zwarte jongen die opgroeit in een zwarte gemeenschap. Zijn moeder is drugsverslaafd. Steeds als we Chiron zien, lijkt een normaal leven hem niet gegund. Des te pijnlijker dus de conclusie dat juist dit normale leven – en een beetje menselijkheid – hetgeen is waarnaar Chiron ten diepste verlangt.

Zoals goede kunst staat ook Moonlight voor iets groters. In dit geval voor opgroeien in een zwarte, Amerikaanse gemeenschap, waar niet dezelfde rechten gelden als in het blanke deel van het land. En over (kansarme) jongeren die opgroeien en hun plek zoeken. Als Chiron nog een kind is, neemt een man hem in bescherming. Een spaarzame daad van liefde. Hij geeft hem de volgende raad: je moet zelf bepalen wie je wilt zijn. Maar kan dat? Geldt dat voor iedereen? Moonlight is een verkennend antwoord op die vraag.

Chiron vergeet deze woorden niet als hij als tiener nog altijd gepest wordt en zijn eigen weg zoekt. Maar hij lijkt op een existentieel niveau zichzelf te bevragen: mag ook ik worden wie ik wil zijn? Bukken trekt hem eerder aan, op zich nemen wat het noodlot hem toebedeelt. Wat is dat dan? De man die als kind goed voor hem was, is ook de man die de drugs verkocht aan zijn moeder. De moeder van Chiron is een vrouw die jong een zoon baarde – zou ze weten van wie? – en om haar ellende te vergeten in de drugs vluchtte. Zou het Chiron niet evenzo vergaan? Iemand worden … het ligt voor de hand dat hij drugsdealer wordt. Maar is daar werkelijk geen ontkomen aan? Is Chiron gedoemd nog meer moeders zoals zijn eigen moeder voort te brengen en nog meer zonen zoals hijzelf?

Wanneer een blanke man deze film ziet, gaat veel langs hem heen. Ik kan niet in alles met Chiron meevoelen. Maar ik voel wel dat deze film stem geeft aan miljoenen mensen die door hun huidskleur en de milieus waarin ze opgroeien, op achterstand staan. Mannen en vrouwen wier grootste uitdaging het is mens te worden, gelijk aan hun blanke medemensen.

Moonlight toont ons deze strijd. Maar ook de strijd in de strijd, want Chiron moet als zoon van een drugsverslaafde en als homoseksueel vechten voor acceptatie in zijn eigen, zwarte, leefomgeving. En zie dan maar eens boven jezelf uit te stijgen en zelf te bepalen wie je wilt zijn. Eén ding leert ons deze ijzersterke film: dat laatste kan wel, maar nooit alleen.

Moonlight

?????

Regie: Barry Jenkins. Met ­Naomie Harris, Mahershala Ali en André Holland. 110 minuten. Kijkwijzer: twaalf jaar en ­ouder. In 41 bioscopen.

+ in alle gedaanten een voortreffelijk gespeelde Chiron

+ eyeopener op verschillende niveaus, voor blank en zwart

+ sterke existentiële zoektocht

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Chris McCandless in de film Into The Wild (2007)

Deze bus trok velen 'into the wild'. Nu staat hij in een museum. Waarom?

Het was een van de bekendste pelgrimages van deze tijd: een levensgevaarlijke wandeling naar de bus uit ‘Into the Wild’. Nu staat het kapotte, roestige voertuig in een museum. Hoe werd het zo’n icoon?

A Hidden Life volgt de katholieke Oostenrijkse boer Franz Jägerstätter. Samen met de andere dorpsbewoners wordt hij opgeroepen voor het leger.

Deze podcasts, films en tentoonstellingen zijn de moeite waard tijdens de Stille Week

Verstilde beelden, muziek die ruimte schept, films die offers tastbaar maken, gesprekken die de ziel raken... Wat kun je luisteren, zien en beleven in de aanloop naar Pasen?

Marina Abramovic, Four Crosses: The Evil (positive), 2019 (detail).

Kunstenaar Marina Abramovic deed een halve eeuw aan hardhandig zelfonderzoek en stelde haar pijn tentoon

Messen, bloed en een poort van licht. Met video’s, sculpturen en spannende performances opent het Stedelijk Museum dit weekend zijn deuren voor kunstenaar Marina Abramovic.

Nick Cave praat in het Theater am Tanzbrunnen in Keulen over zijn boek 'Geloof, Hoop en Ravage'.

Hoe een toornende, wilde God toch lief kan hebben. Nick Cave beschrijft het als geen ander

Rouw is een geschenk, vindt Nick Cave. Het is niet de bedoeling dat je over het verdriet om de dood van een geliefde heen komt. Maar die magneet kan ook kracht geven. Hoop en hunkering. Renaissance door ravage.

Afbeelding

Gerard Timmer stopt als NOS-directeur na aantijgingen

Gerard Timmer stapt op als algemeen directeur van de NOS. Hij heeft besloten te stoppen na aantijgingen dat hij niets zou hebben gedaan tegen misstanden in zijn tijd als directeur van BNNVARA.

Door haar nieuwe show leer je cabaretière Claudia de Breij een stuk beter kennen.

Claudia de Breij zet aan het denken met voorstelling over buitenbeentjes en paradijsvogels

In haar nieuwe show schetst cabaretière Claudia de Breij zichzelf als fabriek, dealer en junkie tegelijk. Haar drug? Adrenaline. Maar diep vanbinnen is ze een introvert en wilde ze vroeger nooit afwijken van de rest.