Luister naar

De film Veearts Maaike geeft een mooi inkijkje in het Groningse boerenleven

Nieuws
Wat mij betreft hadden ze wel even een waarschuwing kunnen geven voordat Veearts Maaike begint: ‘Deze film bevat gruwelijke beelden.’
Boaz van Luijk
vrijdag 2 augustus 2019 om 03:00
De film Veearts Maaike geeft een mooi inkijkje in het Groningse boerenleven
De film Veearts Maaike geeft een mooi inkijkje in het Groningse boerenleven cinema delicatessen

Misschien dat ik niet zo goed tegen bloed kan, maar na twee bevallingen en een live keizersnede hoefde ik echt even niet te lunchen. Een schot tussen de ogen en het doorsnijden van een keel, waarbij het bloed ruimschoots uit de halslagader gutst, hielpen ook niet mee.

Is Veearts Maaike de nieuwste Nederlandse horrorfilm? Een film waarbij een veearts zo getroffen wordt door het lijden van de dieren dat ze begint te moorden? Nee, Veearts Maaike is een bijzondere documentaire over het leven van een veearts in Groningen. Daarbij gaat het specifiek om de periode waarin de discussie over de fosfaatrechten losbarst. Dat is voor Maaike een drukke periode, want zij is naast veearts ook lid van het bestuur van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde. Wás moet ik eigenlijk zeggen, maar het einde van de film houd ik nog even geheim.

In dat einde zie je trouwens opeens een heel breekbare kant van Maaike, iets waar je tot dan toe alleen maar naar kon gissen. En dat is niet per se negatief: Maaike doet haar werk professioneel en met passie voor haar vak. Met één been staat ze in de praktijk van het boerenleven en met het andere been in het beleid. Naarmate de documentaire vordert, zie je hoe die pendule steeds meer naar één kant begint te bewegen.

De documentaire laat Maaike zien als ze langs boeren gaat om hen te helpen bij bevallingen, injecties, ongevallen, ziektes en de laatste fase. Daarnaast zie je hoe ze steeds meer als woordvoerder voor de boeren optreedt, of meer nog: als brug tussen boeren, artsen, beleid en publieke opinie. Inhoudelijk toont de documentaire daarmee een belangrijk thema en stelt ons de vraag: ‘Hoe willen we in Nederland dieren houden? Hoe willen we vlees eten?’

De beelden van de boeren, het boerenbedrijf, de koeien en Maaike zijn met veel gevoel gefilmd. Wel doet de willekeurige opeenvolging soms warrig aan. De dronebeelden zijn helaas van mindere kwaliteit, maar laten dan wel weer de weidsheid van het landschap zien. Maaike is het fotogenieke middelpunt van de documentaire en het is vooral aan haar te danken dat je meeleeft. Met haar bezoeken krijg je steeds meer begrip voor de boeren en hun dilemma’s. Je huilt mee met de boer die afscheid van zijn koe moet nemen, sombert met de boer zonder opvolging en droomt met de boer die net een nieuwe stal bouwt. ¦

[embed:https://youtu.be/0GzkC9iH17Q]

Veearts Maaike

?????

Regie: Jan Musch, Tijs Tin­bergen. Met Maaike van den Berg e.a. 98 minuten. Kijk­wijzer: vanaf 12 jaar. In 21 bioscopen.

+ gevoelig gefilmd

- kwaliteit dronebeelden

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Chris McCandless in de film Into The Wild (2007)

Deze bus trok velen 'into the wild'. Nu staat hij in een museum. Waarom?

Het was een van de bekendste pelgrimages van deze tijd: een levensgevaarlijke wandeling naar de bus uit ‘Into the Wild’. Nu staat het kapotte, roestige voertuig in een museum. Hoe werd het zo’n icoon?

A Hidden Life volgt de katholieke Oostenrijkse boer Franz Jägerstätter. Samen met de andere dorpsbewoners wordt hij opgeroepen voor het leger.

Deze podcasts, films en tentoonstellingen zijn de moeite waard tijdens de Stille Week

Verstilde beelden, muziek die ruimte schept, films die offers tastbaar maken, gesprekken die de ziel raken... Wat kun je luisteren, zien en beleven in de aanloop naar Pasen?

Marina Abramovic, Four Crosses: The Evil (positive), 2019 (detail).

Kunstenaar Marina Abramovic deed een halve eeuw aan hardhandig zelfonderzoek en stelde haar pijn tentoon

Messen, bloed en een poort van licht. Met video’s, sculpturen en spannende performances opent het Stedelijk Museum dit weekend zijn deuren voor kunstenaar Marina Abramovic.

Nick Cave praat in het Theater am Tanzbrunnen in Keulen over zijn boek 'Geloof, Hoop en Ravage'.

Hoe een toornende, wilde God toch lief kan hebben. Nick Cave beschrijft het als geen ander

Rouw is een geschenk, vindt Nick Cave. Het is niet de bedoeling dat je over het verdriet om de dood van een geliefde heen komt. Maar die magneet kan ook kracht geven. Hoop en hunkering. Renaissance door ravage.

Afbeelding

Gerard Timmer stopt als NOS-directeur na aantijgingen

Gerard Timmer stapt op als algemeen directeur van de NOS. Hij heeft besloten te stoppen na aantijgingen dat hij niets zou hebben gedaan tegen misstanden in zijn tijd als directeur van BNNVARA.

Door haar nieuwe show leer je cabaretière Claudia de Breij een stuk beter kennen.

Claudia de Breij zet aan het denken met voorstelling over buitenbeentjes en paradijsvogels

In haar nieuwe show schetst cabaretière Claudia de Breij zichzelf als fabriek, dealer en junkie tegelijk. Haar drug? Adrenaline. Maar diep vanbinnen is ze een introvert en wilde ze vroeger nooit afwijken van de rest.