Luister naar

Wel op de werkvloer, niet in de wijk

Nieuws
Verscheidene gemeenten nemen maatregelen om overlast door Oost-Europese arbeidsmigranten tegen te gaan. Het gevolg is dat zij steeds moeilijker aan woonruimte komen, terwijl de vraag naar hun diensten toeneemt.
Irene de Zwaan redactie vk
donderdag 5 april 2018 om 03:00
Terwijl er in Nederland steeds meer werk is voor Oost-Europese arbeidsmigranten, zoals hier bij een aspergekwekerij, is het voor de arbeiders steeds moeilijker om woonruimte te vinden.
Terwijl er in Nederland steeds meer werk is voor Oost-Europese arbeidsmigranten, zoals hier bij een aspergekwekerij, is het voor de arbeiders steeds moeilijker om woonruimte te vinden. anp / Robin van Lonkhuijsen

Amsterdam

Oost-Europese arbeidsmigranten komen steeds lastiger aan een woning. Hun aantal groeit dankzij de aantrekkende economie, maar door krapte op de Nederlandse woningmarkt en strengere maatregelen door gemeenten is het huisvestingstekort groot.

Tiel, Zuidplas, Zaltbommel en Maasdriel zullen nog dit jaar het aantal Oost-Europeanen in één woning beperken, evenals het aantal ‘Polenhuizen’ in één straat, zo werd dinsdag bekend. In veel gemeenten die populair zijn onder seizoenarbeiders, gelden dergelijke maatregelen al. Het is een poging om kansarme wijken met goedkope woningen, die aantrekkelijk zijn voor arbeidsmigranten, leefbaar te houden en de overlast zo veel mogelijk te beperken.

‘We krijgen steeds meer klachten van inwoners over geluidsoverlast en parkeeroverlast, rommel en soms ook gevoelens van onveiligheid’, zegt een woordvoerder van de gemeente Tiel, waar naar schatting 5 tot 10 procent van de bevolking uit arbeidsmigranten bestaat. ‘We willen de instroom daarom reguleren zodat er een betere balans komt.’

veel sectoren

Momenteel werken zo’n 400.000 mensen uit Midden- en Oost-Europa in Nederland. Het tekort aan huizen voor deze groep wordt door het Expertisecentrum Flexwerken geschat op 100.000. Dit aantal zal door de aantrekkende economie toenemen, is de verwachting. Niet alleen in de tuinbouw en fruitteelt zijn Oost-Europeanen gewild, maar in toenemende mate ook in de bouw, logistiek, transport, productie en de zorg.

Het is goed dat gemeenten de huisvesting voor deze groep reguleert, stelt Johan van der Craats van het Expertisecentrum Flexwerken, ‘maar als je werk biedt, dan moeten deze mensen ook ergens hun wekker kunnen neerzetten.’

Gemeenten doen volgens hem nu te weinig om Oost-Europese arbeidsmigranten te huisvesten. Dit komt deels doordat de omvang van het probleem niet duidelijk is. ‘Er is nu onvoldoende zicht op hoeveel arbeidsmigranten in gemeenten verblijven, onder meer doordat ze niet allemaal staan ingeschreven.’

Maar er is nog een reden: gemeenten staan door sentimenten in de samenleving niet te springen om in tijden van krapte op de woningmarkt ruimte te maken voor Oost-Europeanen. ‘Je hoort vaak: die Polen krijgen huisvesting, terwijl mijn dochter ook een woning zoekt’, zegt Van der Craats.

Initiatieven zoals in Waalwijk, waar de gemeente op het punt staat 400 arbeidsmigranten te vestigen op het voormalige terrein van de voetbalvereniging, draaien steevast uit op protesten van omwonenden. De angst voor verloedering, overlast en een onveilige leefomgeving is groot.

‘Een begrijpelijke emotie’, zegt Monique Kremer, hoogleraar actief burgerschap aan de Universiteit van Amsterdam. ‘De afgelopen decennia is gebleken dat de overlast door deze groep vrij beperkt is, maar op een moment dat veel Polen in één huis wonen en parkeerplaatsen innemen, wordt het een lokaal probleem.’ Het is ook in het belang van de arbeidsmigranten zelf dat gemeenten strenger toezien op overbevolking in woningen, stelt Kremer. ‘Maar gemeenten moeten wel veel meer gaan nadenken over creatieve oplossingen voor mensen die tijdelijk een woonruimte nodig hebben. Niet alleen Oost-Europese arbeidsmigranten hebben hieraan behoefte, maar bijvoorbeeld ook Nederlanders die in een scheiding liggen.’

Sinds 2012 moeten woningen die aan arbeidsmigranten worden verhuurd voldoen aan strengere eisen voor veiligheid, privacy, sanitair en veiligheid. Dit om praktijken uit het verleden, zoals overvolle ‘Polenhotels’ en criminele vakantieparken, te voorkomen. Maar doordat het aanbod van woningen voor Oost-Europeanen achterblijft, liggen criminele praktijken weer op de loer. ‘We zien dat dubieuze huisvestingspartijen zich op de markt begeven’, aldus Van der Craats. ‘Ze opereren op de rand van de wet of eroverheen. De prijs wordt opgedreven.’

hard nodig

Dit laatste klinkt Eelco Bekker, directeur van het in Tiel gevestigde uitzendbureau eb Personeelsdiensten, bekend in de oren. ‘Projectontwikkelaars vragen de hoofdprijs’, zegt hij. ‘We worden uitgebuit, want we mogen een maximum bedrag doorberekenen aan onze werknemers.’

Bekker huurt woningen in Tiel en omgeving om onderdak te bieden aan de 600 Polen die hij in dienst heeft.

‘Meestal zijn dit grotere woningen voor ongeveer acht personen, die we voor de langere termijn huren.’ Dat de gemeente van plan is Oost-Europanen uit woonwijken te weren, vindt hij begrijpelijk, maar vooral ook jammer. ‘We kunnen het fenomeen arbeidsmigrant niet uitbannen. Deze mensen zijn hard nodig voor de Nederlandse economie. Om deze mensen zo snel mogelijk te laten integreren in onze samenleving, is het goed dat ze tussen de Nederlanders wonen.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het is niet per se moeilijk om zonder makelaar een huis te kopen of verkopen, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Zonder makelaar een huis (ver)kopen: hoe doe je dat? 'Een makelaar is geen tovenaar'

Een huis kopen of verkopen zonder makelaar scheelt kosten. Maar het vraagt ook meer van kopers en verkopers. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Algemeen directeur en medeoprichter van Roetz Tiemen ter Hoeven in de werkplaats in Amsterdam-Noord waar de sociale onderneming op duurzame wijze fietsen een tweede leven biedt.

Roetz bouwt hippe nieuwe fietsen door onderdelen te 'oogsten' van wegroestende wrakken

Waar veel oude of kapotte fietsen een lot op de schroothoop beschoren is, krijgen deze bij Roetz een nieuw leven. Zo repareert de sociale onderneming onder andere ov-fietsen van NS, met ‘geoogste’ onderdelen uit andere rijwielen.

Tjerk 't Lam en zijn vrouw Lydia in Plus-filiaal Bieshof in Dordrecht. Aanstaande maandag krijgt de winkel een nieuwe eigenaar. Zonder koopzondag ziet de ondernemer geen perspectief op lange termijn.

Tjerk stopt met zijn supermarkt, omdat hij niet op zondag open wil. 'Alles jaagt steeds meer door'

De christelijke ondernemer Tjerk ‘t Lam uit Dordrecht ziet geen toekomst meer voor zijn supermarkt zonder open te gaan op koopzondagen. Daarom stopt hij. Principieel was dat geen lastig besluit, zegt hij, maar emotioneel wel.

Gedupeerden met protestborden demonstreren op het terrein van verzekeraar Achmea. ‘Terugkijkend had klanten niet zo veel leed toegebracht mogen worden.’

De woekerpolis was het grootste financiële schandaal ooit. Kan zoiets weer gebeuren?

Met de laatste grote schikkingen in zicht, loopt de woekerpolisaffaire na dertig jaar ten einde. Hoe kon het ‘grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis’ zo ontsporen? En kan het weer gebeuren?

De architecten van Bureau B+B houden zich bezig met stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Het Nederlandse landschap vraagt veel: duurzaam, klimaatbestendig én natuurinclusief

In een land dat worstelt met ruimtegebrek en klimaatverandering zijn de uitdagingen voor landschapsarchitecten veel complexer geworden. Bureau B+B legt de lat extra hoog. 'Als het werk af is, is het nog niet af.'

Bedrijfsterrein van chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven.

Kabinet probeert uit alle macht de chipindustrie in Nederland te houden

Het demissionaire kabinet loopt zich het vuur uit de sloffen om de Nederlandse chipindustrie comfort te bieden. ASMI, NXP en paradepaard ASML dreigen namelijk hun koffers te pakken.