Voedsel van de wereld: rijst

Economie
beeld istock
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Vier gewassen hebben de wereld veroverd: rijst, tarwe, maïs en aardappelen. Een serie over het dagelijks eten van zeven miljard mensen. Deel 1: rijst.

‘We eten vandaag rijst.’ Welke rijst bedoel je eigenlijk? Witte, gele, zwarte, zilvervlies of toch basmati, risotto of pandan? Het aanbod aan rijstsoorten is groot. Maar als je het spoor terug volgt, kom je uit op één soort: de Oryza sativa; de oudste van de grote gecultiveerde rijstfamilie zoals wij die kennen.

Voor meer dan de helft van de wereldbevolking is rijst het belangrijkste basisvoedsel. Indonesiërs zijn de grootste rijsteters, 139 kilo per persoon per jaar. Daarbij steken Nederlanders schril af met jaarlijks 4,5 kilo per persoon. Het Europese gemiddelde ligt op 5,5 kilo.

Nu zo’n …
Dit is 8% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?