Van bijvangst kun je goed eten

De veiling van Den Oever. Opkopers keuren partijen vis. Een enkele restauranthouder is geïnteresseerd in de bijvangst. |beeld An-Sofie Kesteleyn Economie
De veiling van Den Oever. Opkopers keuren partijen vis. Een enkele restauranthouder is geïnteresseerd in de bijvangst. |beeld An-Sofie Kesteleyn

DEN OEVER - Teruggooien van bijvangst mag over zes jaar niet meer van de Europese Unie. Nu al ziet een enkele kok brood in het opkopen van die bijvangst.

Hier is je duivel, die kan in de soep. Visser Jan Geertsema (42) legt de stevige zeeduivel in een witte plastic veilingbak. En dit is een bak botjes, kan je lekker roken. Het is bijvangst. De meeste koks halen hun neus ervoor op, maar Geert Burema (47) van restaurant Merkelbach komt er juist op af. Op de vrijdagveiling van Den Oever, een kleine haven aan de Afsluitdijk, was weinig interesse voor de botjes en zodoende heeft Geertsema ze voor 60 cent per kilo op de kop kunnen tikken. Bot, zo doceert hij, zit tjokvol omega-3, de beste vetten. Het vlees van bot is iets minder smaakvol en da …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?