Luister naar

Val cryptomunten is 'waar bloedbad'

Nieuws
De bitcoin en andere belangrijke cryptomunten hebben woensdag opnieuw veel waarde ingeleverd, nadat dit dinsdag ook al het geval was. Eén bitcoin was woensdagmiddag zo’n 9500 dollar waard (7800 euro), tegenover 20.000 dollar eind vorig jaar.
Ruurd Ubels Ruurd Ubels
donderdag 18 januari 2018 om 03:00

Amersfoort

Ook andere belangrijke cryptomunten, zoals de ethereum, de ripple en de litecoin, zijn woensdag verder weggezakt. Ook zij begonnen dinsdag aan een vrije val.

De ripple, de derde munt na de bitcoin en de ethereum, is sinds 4 januari al 75 procent minder waard geworden.

De ervaring leert dat forse prijsschommelingen horen bij de digitale munten. Maar nu is er sprake van ‘een waar bloedbad’, vindt analist Teeuwe Mevissen van RaboResearch. ‘Het is in de touwen hangen en dubbel digit klappen vangen.’

Of de gebeurtenissen van de afgelopen dagen het door sommige critici verwachte einde inluiden van de cryptohype, is niet zeker.

‘Maar het is in elk geval duidelijk dat degene die besluit om in cryptomunten te stappen, een sterke maag moet hebben’, meent Mevissen.

Persbureau Reuters meldde woensdag aan het einde van de middag dat analisten van de Amerikaanse Citi bank in een rapport opmerken dat de bitcoin nog eens 50 procent in waarde kan dalen naar zo’n 5500 dollar (4500 euro). ‘Het lijkt er bovendien sterk op dat dit erg snel gaat gebeuren’, aldus de analisten van Citibank.

regulering

De reden van de vrije val die de cryptomunten dinsdag en woensdag meemaakten, is lastig in te schatten.

Analisten wijzen er wel op dat in onder meer Zuid-Korea plannen bestaan om de handel in cryptomunten te ­reguleren. Sommige beleggers ­vrezen zelfs een totaalverbod op de handel in digitale munten in dit Aziatische land. In China gaan deze stemmen al langer op, wat cryptomunten voor beleggers nog minder populair maakt.

Hoe meer overheidstoezicht op cryptomunten, des te onaantrekkelijker de munt voor veel beleggers wordt. Zij vinden de bitcoin en soortgelijke betaalmiddelen juist aanlokkelijk, omdat de handel erin plaatsvindt buiten elke vorm van overheidscontrole om.

Wat de cryptomunten ook geen goed lijkt te doen, zijn opmerkingen van de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire. Hij riep eerder deze week op tot regulering van cryptomunten.

Hoe hij dit wil doen, is niet helder. Wel wees Le Maire op het misbruik van het anonieme betaalsysteem door criminelen en dat terreurorganisaties hun activiteiten ermee financieren. Daar moet een einde aan komen, vindt hij.

schaars

De bitcoin en andere cryptomunten zijn elektronische betaalmiddelen die bestaan uit een code die via een wiskundig proces door computers wordt gecreëerd.

Dit wordt minen (delven) genoemd. Omdat dit een ingewikkeld en steeds lastiger proces is, zijn veel cryptomunten relatief schaars.

Via digitale platforms kunnen ze, buiten het toezicht van overheden om, worden verhandeld. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Tata-staalfabriek in IJmuiden deze week vanbinnen.

Kabinet zet in op vergroeningsplan voor Tata, dat schatkist tot 2,5 miljard kan kosten

Tata Steel moet blijven bestaan en het kabinet wil op korte termijn met het bedrijf om de tafel om afspraken te maken over versnelde vergroening. Dat mag 2,5 miljard euro kosten.

Het is niet per se moeilijk om zonder makelaar een huis te kopen of verkopen, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Zonder makelaar een huis (ver)kopen: hoe doe je dat? 'Een makelaar is geen tovenaar'

Een huis kopen of verkopen zonder makelaar scheelt kosten. Maar het vraagt ook meer van kopers en verkopers. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Algemeen directeur en medeoprichter van Roetz Tiemen ter Hoeven in de werkplaats in Amsterdam-Noord waar de sociale onderneming op duurzame wijze fietsen een tweede leven biedt.

Roetz bouwt hippe nieuwe fietsen door onderdelen te 'oogsten' van wegroestende wrakken

Waar veel oude of kapotte fietsen een lot op de schroothoop beschoren is, krijgen deze bij Roetz een nieuw leven. Zo repareert de sociale onderneming onder andere ov-fietsen van NS, met ‘geoogste’ onderdelen uit andere rijwielen.

Tjerk 't Lam en zijn vrouw Lydia in Plus-filiaal Bieshof in Dordrecht. Aanstaande maandag krijgt de winkel een nieuwe eigenaar. Zonder koopzondag ziet de ondernemer geen perspectief op lange termijn.

Tjerk stopt met zijn supermarkt, omdat hij niet op zondag open wil. 'Alles jaagt steeds meer door'

De christelijke ondernemer Tjerk ‘t Lam uit Dordrecht ziet geen toekomst meer voor zijn supermarkt zonder open te gaan op koopzondagen. Daarom stopt hij. Principieel was dat geen lastig besluit, zegt hij, maar emotioneel wel.

Gedupeerden met protestborden demonstreren op het terrein van verzekeraar Achmea. ‘Terugkijkend had klanten niet zo veel leed toegebracht mogen worden.’

De woekerpolis was het grootste financiële schandaal ooit. Kan zoiets weer gebeuren?

Met de laatste grote schikkingen in zicht, loopt de woekerpolisaffaire na dertig jaar ten einde. Hoe kon het ‘grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis’ zo ontsporen? En kan het weer gebeuren?

De architecten van Bureau B+B houden zich bezig met stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Het Nederlandse landschap vraagt veel: duurzaam, klimaatbestendig én natuurinclusief

In een land dat worstelt met ruimtegebrek en klimaatverandering zijn de uitdagingen voor landschapsarchitecten veel complexer geworden. Bureau B+B legt de lat extra hoog. 'Als het werk af is, is het nog niet af.'