Topvoetbal was in Europa nog nooit zo lucratief

Real Madrid is de rijkste voetbalclub van Europa. Ze verdienen miljarden aan onder meer televisierechten. Economie
Real Madrid is de rijkste voetbalclub van Europa. Ze verdienen miljarden aan onder meer televisierechten. | beeld epa / Paco Campos
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
De inkomsten van de Europese voetbalclubs stegen vorig seizoen (2017-2018) met 6 procent tot een bedrag van maar liefst 28,4 miljard euro. Clubs in de vijf rijkste landelijke competities strijken daarvan de helft op. De ploegen in de Engelse Premier League zijn met 5,4 miljard euro de absolute grootverdieners. Dat blijkt uit onderzoek van accountants- en consultancyorganisatie Deloitte.

Amsterdam

De Nederlandse eredivisieclubs verdienden volgens Deloitte samen 495 miljoen euro: nog geen tiende van wat de clubs in de hoogste Engelse divisie binnenhaalden. De inkomsten uit tv-rechten maken het grote verschil. Clubs in de Premier League verdienden hier 3,2 miljard euro aan. Met 89 miljoen blijft de eredivisie fors achter.

De Spaanse club Real Madrid, die ­vorig seizoen de Champions League won, staat in de ranglijst van clubs op nummer 1 met ruim 750 miljoen euro aan inkomsten.

De laatste keer dat Ajax hoog in de lijst stond, was het seizoen 1996-1997, toen het net als in het …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?