‘Stuur laagopgeleiden eerder met pensioen’

Een stukadoor aan het werk in een woning die gerenoveerd wordt. Dat is zwaar werk, maar stukadoors moeten nu nog net zo lang doorwerken voor ze aan hun AOW toe zijn als mensen die lichtere werkzaamheden verrichten. Economie
Een stukadoor aan het werk in een woning die gerenoveerd wordt. Dat is zwaar werk, maar stukadoors moeten nu nog net zo lang doorwerken voor ze aan hun AOW toe zijn als mensen die lichtere werkzaamheden verrichten. | beeld anp / Lex van Lieshout
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Het is oneerlijk dat hoogopgeleiden even vroeg met pensioen mogen als laagopgeleiden. Mensen met alleen basisschool, vmbo of mbo 1 werken het langst en leven het kortst, maar toch geldt voor hen dezelfde AOW-leeftijd als voor hbo- of universitair geschoolden.

Amsterdam

Daarom zouden laagopgeleiden op termijn vier jaar eerder met pensioen moeten mogen dan hoogopgeleiden, bepleit het demografisch instituut NIDI in een dinsdag verschenen studie.

Onderzoekers Joop de Beer en Nicole van der Gaag breken daarin een lans voor drie verschillende pensioenleeftijden: een voor laagopgeleiden (volgens de definitie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) basisschool, vmbo, mbo 1 of de eerste drie klassen havo of vwo), een voor middelbaar opgeleiden (havo- of vwo-diploma, mbo 2 en hoger) en een voor hoogopgeleiden (hbo of universiteit).

De politiek, …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?