Strijd om patent op Ethiopisch teff

Oogst van teff in Ethiopië. Economie
Oogst van teff in Ethiopië. | beeld istock
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Al vele jaren telen Ethiopiërs teff, een graansoort die in het rijke Westen steeds populairder wordt. Economische kansen dus voor Ethiopië, ware het niet dat een patent van twee Nederlanders alle mooie plannen blokkeert. Wat is er aan de hand?

Apeldoorn

een erg kleine korrel zonder schadelijke gluten

In Ethiopië leven ze ervan, letterlijk. Daar eten ze injera, een wat sponzige, lichtzure pannenkoek. Hoofdingrediënt is teff, een graansoort met een bijzonder kleine korrel. Ter vergelijking: één tarwekorrel weeg evenveel als 150 teffkorrels. Het mooie van teff is dat er geen schadelijke gluten in zitten. En juist dat zorgt ervoor dat er in het Westen – waar gezond eten belangrijk gevonden wordt – steeds meer aandacht voor komt.

twee landbouwkundigen uit Drenthe

Het is niet vreemd dat ze in Ethiopië dachten dat er met teff enorme ka …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?