Luister naar

Steun voor verbod op pulsvisserij

Nieuws
De visserijcommissie van het Europees Parlement heeft, zoals verwacht, steun uitgesproken voor het politieke akkoord dat de pulsvisserij per 1 juli 2021 verbiedt.
redactie nd
donderdag 7 maart 2019 om 16:18

Brussel

Over ruim een maand spreekt het voltallige parlement zijn oordeel uit over het akkoord. Diplomaten verwachten dat het dan definitief wordt goedgekeurd. De lidstaten stemden vorige maand namelijk al in met het akkoord.

In de visserijcommissie stemden 21 van de 25 leden voor. Annie Schreijer-Pierik (CDA) onthield zich van stemming en Peter van Dalen (ChristenUnie) was niet aanwezig. Twee leden, van de Britse nationalistische partij UKIP, stemden tegen het akkoord.

De Nederlandse pulsvisserijvloot bestaat uit zo’n tachtig schepen. Vijf procent daarvan mag volgens de nieuwe regels tot medio 2021 pulstuig blijven gebruiken.

onduidelijk

Maar het blijft onduidelijk hoeveel schepen een vergunning zullen krijgen voor het pulsvissen.

Toen het Europees Parlement en de lidstaten het akkoord een maand geleden sloten, verwachtten Schreijer en Van Dalen nog dat de helft van de vloot kon blijven vissen met pulstuig en dat na het verbod nog zes schepen hun pulsvergunning zouden behouden voor onderzoek.

‘Maar in de weken daarna werd alles anders uitgelegd’, zei Schreijer voorafgaand aan de stemming tegen persbureau ANP. ‘Ik wil weten wat er precies is uitgekomen.’

Om die reden stemden Schreijer en Van Dalen niet.

Schreijer verwacht dat zij voor de plenaire stemming in het parlement, die voor medio april gepland staat, de hele tekst van het akkoord heeft kunnen bestuderen. Zij hoopt dan te weten wat de exacte gevolgen van het akkoord voor het Nederlandse vissersgilde zijn.

onrust

Directeur Pim Visser van VisNed, de spreekbuis van de kottervloot, zei enkele weken geleden tegen het Nederlands Dagblad dat er veel onrust en boosheid onder de vissers is. Al lange tijd is namelijk onduidelijk hoeveel vissers met pulstuig door mogen blijven vissen en voor hoelang zij een vergunning krijgen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het is niet per se moeilijk om zonder makelaar een huis te kopen of verkopen, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Zonder makelaar een huis (ver)kopen: hoe doe je dat? 'Een makelaar is geen tovenaar'

Een huis kopen of verkopen zonder makelaar scheelt kosten. Maar het vraagt ook meer van kopers en verkopers. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Algemeen directeur en medeoprichter van Roetz Tiemen ter Hoeven in de werkplaats in Amsterdam-Noord waar de sociale onderneming op duurzame wijze fietsen een tweede leven biedt.

Roetz bouwt hippe nieuwe fietsen door onderdelen te 'oogsten' van wegroestende wrakken

Waar veel oude of kapotte fietsen een lot op de schroothoop beschoren is, krijgen deze bij Roetz een nieuw leven. Zo repareert de sociale onderneming onder andere ov-fietsen van NS, met ‘geoogste’ onderdelen uit andere rijwielen.

Tjerk 't Lam en zijn vrouw Lydia in Plus-filiaal Bieshof in Dordrecht. Aanstaande maandag krijgt de winkel een nieuwe eigenaar. Zonder koopzondag ziet de ondernemer geen perspectief op lange termijn.

Tjerk stopt met zijn supermarkt, omdat hij niet op zondag open wil. 'Alles jaagt steeds meer door'

De christelijke ondernemer Tjerk ‘t Lam uit Dordrecht ziet geen toekomst meer voor zijn supermarkt zonder open te gaan op koopzondagen. Daarom stopt hij. Principieel was dat geen lastig besluit, zegt hij, maar emotioneel wel.

Gedupeerden met protestborden demonstreren op het terrein van verzekeraar Achmea. ‘Terugkijkend had klanten niet zo veel leed toegebracht mogen worden.’

De woekerpolis was het grootste financiële schandaal ooit. Kan zoiets weer gebeuren?

Met de laatste grote schikkingen in zicht, loopt de woekerpolisaffaire na dertig jaar ten einde. Hoe kon het ‘grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis’ zo ontsporen? En kan het weer gebeuren?

De architecten van Bureau B+B houden zich bezig met stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Het Nederlandse landschap vraagt veel: duurzaam, klimaatbestendig én natuurinclusief

In een land dat worstelt met ruimtegebrek en klimaatverandering zijn de uitdagingen voor landschapsarchitecten veel complexer geworden. Bureau B+B legt de lat extra hoog. 'Als het werk af is, is het nog niet af.'

Bedrijfsterrein van chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven.

Kabinet probeert uit alle macht de chipindustrie in Nederland te houden

Het demissionaire kabinet loopt zich het vuur uit de sloffen om de Nederlandse chipindustrie comfort te bieden. ASMI, NXP en paradepaard ASML dreigen namelijk hun koffers te pakken.