Luister naar

Speklap scannen is wel veel moeite voor klant

Nieuws
Albert Heijn-klanten kunnen vanaf nu via hun mobiel bekijken waar hun stukje varkensvlees heeft geleefd. ‘Te veel moeite’, blijkt in Utrecht.
Dion Mebius redactie vk
donderdag 24 november 2016 om 03:00
Via een QR-code kunnen klanten van Albert Heijn achterhalen van welke boerderij het varkensvlees komt.
Via een QR-code kunnen klanten van Albert Heijn achterhalen van welke boerderij het varkensvlees komt. Marcel Wogram

Utrecht

Het zal vast prima smaken, maar waar komt dat stukje varkensvlees vandaan? Die vraag wordt steeds belangrijker voor consumenten, meent Albert Heijn. De supermarktketen is deze week begonnen met een proef om klanten via scanbare codes van informatie te voorzien over de herkomst van een product. Scan de code met je mobiel en je ziet de varkensboerderij, is het idee.

De codes, die als sticker op de verpakkingen worden geplakt, zijn zogeheten QR-codes: vierkante codes met blokjes, die telefooncamera’s via apps kunnen scannen. Na het scannen van de QR-code wordt de klant automatisch doorgestuurd naar de website van de fabrikant, in dit geval vleesproducent Vion. Daar staat beschreven welke weg het product vanaf de boerderij tot de supermarkt heeft afgelegd.

In eerste instantie zijn de QR-codes alleen op varkensvlees te vinden. Vanaf volgend jaar moeten, als het project slaagt, ook andere producten met stickers zijn beplakt.

De aftrap voor de proef werd in een Albert Heijn in de Utrechtse wijk Kanaleneiland gegeven door staatssecretaris Martijn van Dam. De PvdA-bewindsman zal hebben willen zien waar hij nou precies zijn portemonnee voor heeft getrokken, want de proef is met geld van ‘zijn’ ministerie van Economische Zaken tot stand gekomen. Terwijl Van Dam de pers te woord stond, stuurde het ministerie een persbericht uit over de voordelen van deze ‘van grond tot mond’- en ‘van stal tot schap’-informatie. Aan pakkende oneliners voor de proef was geen gebrek.

Een dag na de feestelijke inwijding blijken nog niet alle Albert Heijn-klanten in Kanaleneiland overtuigd van het nut van de QR-codes. Zo snapt Muriel Leerdam (‘schrijf maar op dat ik 60 ben’) niet waarom de stickers op de verpakkingen niet gewoon laten zien waar het product vandaan komt, maar dat je daarvoor eerst je telefoon moet pakken. ‘Dit is wel erg veel moeite. En dan zou ik eerst ook nog die scanner moeten downloaden.’ Ook Yvette Bottenberg (38) is niet echt enthousiast. ‘Ik snap wel dat veel mensen willen weten waar hun eten vandaan komt, maar zelf ben ik niet zo van de QR-codes.’

Albert Heijn zal daarom vooral hopen op de smartphone-generatie. De meeste jongeren lopen toch al met hun nek gekromd door de supermarkt. Dan moet het scannen van een paar producten ook wel lukken.

De 24-jarige Diam Wehl is in ieder geval enthousiast. ‘Mensen zouden bewuster moeten zijn van wat ze eten en dit is een laagdrempelige manier om ze te informeren.’ Wehl moet echter tot volgend jaar wachten voor hij de codes zelf kan gebruiken. ‘Ik eet geen varkensvlees.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het is niet per se moeilijk om zonder makelaar een huis te kopen of verkopen, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Zonder makelaar een huis (ver)kopen: hoe doe je dat? 'Een makelaar is geen tovenaar'

Een huis kopen of verkopen zonder makelaar scheelt kosten. Maar het vraagt ook meer van kopers en verkopers. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Algemeen directeur en medeoprichter van Roetz Tiemen ter Hoeven in de werkplaats in Amsterdam-Noord waar de sociale onderneming op duurzame wijze fietsen een tweede leven biedt.

Roetz bouwt hippe nieuwe fietsen door onderdelen te 'oogsten' van wegroestende wrakken

Waar veel oude of kapotte fietsen een lot op de schroothoop beschoren is, krijgen deze bij Roetz een nieuw leven. Zo repareert de sociale onderneming onder andere ov-fietsen van NS, met ‘geoogste’ onderdelen uit andere rijwielen.

Tjerk 't Lam en zijn vrouw Lydia in Plus-filiaal Bieshof in Dordrecht. Aanstaande maandag krijgt de winkel een nieuwe eigenaar. Zonder koopzondag ziet de ondernemer geen perspectief op lange termijn.

Tjerk stopt met zijn supermarkt, omdat hij niet op zondag open wil. 'Alles jaagt steeds meer door'

De christelijke ondernemer Tjerk ‘t Lam uit Dordrecht ziet geen toekomst meer voor zijn supermarkt zonder open te gaan op koopzondagen. Daarom stopt hij. Principieel was dat geen lastig besluit, zegt hij, maar emotioneel wel.

Gedupeerden met protestborden demonstreren op het terrein van verzekeraar Achmea. ‘Terugkijkend had klanten niet zo veel leed toegebracht mogen worden.’

De woekerpolis was het grootste financiële schandaal ooit. Kan zoiets weer gebeuren?

Met de laatste grote schikkingen in zicht, loopt de woekerpolisaffaire na dertig jaar ten einde. Hoe kon het ‘grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis’ zo ontsporen? En kan het weer gebeuren?

De architecten van Bureau B+B houden zich bezig met stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Het Nederlandse landschap vraagt veel: duurzaam, klimaatbestendig én natuurinclusief

In een land dat worstelt met ruimtegebrek en klimaatverandering zijn de uitdagingen voor landschapsarchitecten veel complexer geworden. Bureau B+B legt de lat extra hoog. 'Als het werk af is, is het nog niet af.'

Bedrijfsterrein van chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven.

Kabinet probeert uit alle macht de chipindustrie in Nederland te houden

Het demissionaire kabinet loopt zich het vuur uit de sloffen om de Nederlandse chipindustrie comfort te bieden. ASMI, NXP en paradepaard ASML dreigen namelijk hun koffers te pakken.