Smaak pils loopt terug door opwarming aarde

BRUSSEL - De opwarming van de aarde is ook voor bierliefhebbers slecht nieuws. Tsjechische onderzoekers hebben vastgesteld dat de kwaliteit van de hop voor pils er flink op achteruitgaat, als gevolg van de stijgende temperaturen. Dat heeft vooral gevolgen voor de typische bittere smaak van het bier.

Tsjechië is de bakermat van de pils, het goudgele bier van lage gisting, dat zijn naam aan de Tsjechische stad Pilsen te danken heeft. Een belangrijk bestanddeel van pils is hop. De lupuline in de hopplant geeft de pils zijn bittere smaak en verlengt ook zijn houdbaarheid. Volgens klimaatonderzoekers van het Tsjechische Hydrometeorologisch Instituut is de kwaliteit van de Saazhop de laatste vijftig jaar achteruitgegaan als gevolg van de opwarming van de aarde. De onderzoekers kwamen tot die conclusie door gedetailleerde informatie over de weerpatronen, hopoogst en hopkwaliteit van 1954 …
Dit is 21% van het artikel.

Wil je doorlezen?

24 uur nd.nl voor maar € 2,-

Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?