Luister naar

Schrikkeljaar kost geld

Nieuws
Om ervoor te zorgen dat zomer en winter elk jaar rond dezelfde datum vallen, geldt 2008 als schrikkeljaar en telt de maand februari dit jaar geen 28, maar 29 dagen. Dat betekent ook dat werknemers deze maand een dag meer werken dan in andere februarimaanden.
Eduard Sloot
donderdag 28 februari 2008 om 07:44

Econoom Michiel Vergeer van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) boog zich over de economische effecten van zo'n extra werkdag. Hij zette de economische groeicijfers sinds 1970 op een rijtje en komt tot de conclusie dat de groei in de schrikkeljaren gemiddeld hoger ligt dan in de niet-schrikkeljaren. ,,Heel eenvoudig geredeneerd stuwt één extra werkdag de economische groei in het desbetreffende jaar op met 0,3 à 0,4 procentpunt.''

Maar het economisch effect van een schrikkeljaar ligt helaas niet zo eenvoudig, zegt Vergeer. Zo vinden in schrikkeljaren ook altijd Olympische Spelen plaats. Dat sportevenement leidt tot extra bedrijvigheid, bijvoorbeeld doordat meer nieuwe televisies over de toonbank gaan, of omdat consumenten extra aankopen doen in de supermarkt. Die extra consumptie kan de groei door een schrikkeljaar overschatten.

Het aantal werkdagen wordt vooral bepaald door de vraag op welke dagen Kerst valt, luidt de conclusie van de CBS-econoom. ,,Vallen die dagen in het weekend, dan is dat gunstig voor werkgevers. Er is dan sprake van een 'werkgeversjaar'. Als de Kerst midden in de week valt, leidt dat tot minder werkdagen.'' Zulke berekeningen zijn aardig, maar wat betekent een schrikkeljaar nu voor de portemonnee? Weinig, concludeert de budgetorganisatie Nibud. ,,Voor degenen die als zelfstandige werken of op uurbasis verdienen (bijvoorbeeld via het uitzendbureau) kan deze extra werkdag wel zorgen voor meer inkomen, maar de meeste Nederlanders zien daar niks van terug. ,,Mensen in loondienst of met een uitkering krijgen namelijk hun inkomen per maand, ongeacht het aantal dagen dat die maand telt.''

Toch heeft een schrikkeljaar voordelen ten opzichte van andere februarimaanden, zegt het Nibud. Voor dezelfde hypotheeklasten of huur wonen we een dag langer, we zijn gratis een dag extra verzekerd. Datzelfde geldt voor de vaste telefoonkosten, het televisiesignaal en het internetabonnement: voor hetzelfde bedrag heb je er een dag extra plezier van.

Daartegenover staan extra kosten, stelt het Nibud. Ten opzichte van andere februarimaanden gaat er in een schrikkeljaar meer geld op aan boodschappen, gas en licht, benzine en andere bestedingen. Simpelweg omdat er meer dagen zijn..

Per saldo is een huishouden door de schrikkeldag duurder uit, stelt het Nibud. De organisatie heeft de voor- en nadelen op een rijtje gezet voor een gemiddeld gezin met twee kinderen (netto inkomen per maand: 2500 euro) en een alleenstaande (netto inkomen van 1750 euro per maand). Daaruit blijkt dat gezinnen er deze maand 14,50 bij in schieten en alleenstaanden per saldo 3,00 aan extra kosten hebben.

Dat die extra uitgeven meetellen als economische groei, verandert daar niks aan.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het is niet per se moeilijk om zonder makelaar een huis te kopen of verkopen, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Zonder makelaar een huis (ver)kopen: hoe doe je dat? 'Een makelaar is geen tovenaar'

Een huis kopen of verkopen zonder makelaar scheelt kosten. Maar het vraagt ook meer van kopers en verkopers. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Algemeen directeur en medeoprichter van Roetz Tiemen ter Hoeven in de werkplaats in Amsterdam-Noord waar de sociale onderneming op duurzame wijze fietsen een tweede leven biedt.

Roetz bouwt hippe nieuwe fietsen door onderdelen te 'oogsten' van wegroestende wrakken

Waar veel oude of kapotte fietsen een lot op de schroothoop beschoren is, krijgen deze bij Roetz een nieuw leven. Zo repareert de sociale onderneming onder andere ov-fietsen van NS, met ‘geoogste’ onderdelen uit andere rijwielen.

Tjerk 't Lam en zijn vrouw Lydia in Plus-filiaal Bieshof in Dordrecht. Aanstaande maandag krijgt de winkel een nieuwe eigenaar. Zonder koopzondag ziet de ondernemer geen perspectief op lange termijn.

Tjerk stopt met zijn supermarkt, omdat hij niet op zondag open wil. 'Alles jaagt steeds meer door'

De christelijke ondernemer Tjerk ‘t Lam uit Dordrecht ziet geen toekomst meer voor zijn supermarkt zonder open te gaan op koopzondagen. Daarom stopt hij. Principieel was dat geen lastig besluit, zegt hij, maar emotioneel wel.

Gedupeerden met protestborden demonstreren op het terrein van verzekeraar Achmea. ‘Terugkijkend had klanten niet zo veel leed toegebracht mogen worden.’

De woekerpolis was het grootste financiële schandaal ooit. Kan zoiets weer gebeuren?

Met de laatste grote schikkingen in zicht, loopt de woekerpolisaffaire na dertig jaar ten einde. Hoe kon het ‘grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis’ zo ontsporen? En kan het weer gebeuren?

De architecten van Bureau B+B houden zich bezig met stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Het Nederlandse landschap vraagt veel: duurzaam, klimaatbestendig én natuurinclusief

In een land dat worstelt met ruimtegebrek en klimaatverandering zijn de uitdagingen voor landschapsarchitecten veel complexer geworden. Bureau B+B legt de lat extra hoog. 'Als het werk af is, is het nog niet af.'

Bedrijfsterrein van chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven.

Kabinet probeert uit alle macht de chipindustrie in Nederland te houden

Het demissionaire kabinet loopt zich het vuur uit de sloffen om de Nederlandse chipindustrie comfort te bieden. ASMI, NXP en paradepaard ASML dreigen namelijk hun koffers te pakken.