Luister naar

Roulette met de staatskas

Nieuws
Steeds meer Amerikaanse staten zijn voor het sluitend krijgen van hun begroting afhankelijk van de belasting op gokwinsten. Soms levert gokken zelfs meer op dan traditionele belastingen, zoals die op winst uit ondernemen.
Rinder Sekeris
donderdag 7 april 2005 om 10:26

Hier en daar profiteren inwoners mee omdat de tarieven voor inkomstenbelasting en onroerendezaak-belasting naar beneden gingen. Belastingverlaging was in Pennsylvanië zelfs het hoofdargument om gokken te legaliseren, en dat na een jarenlange strijd om de fruitautomaten juist buiten de deur te houden, meldt de New York Times naar aanleiding van een rapport over gokken en belastingopbrengsten.

Het artikel maakt niet alleen inzichtelijk dat gokken bepaald niet minder populair wordt in de VS, maar ook dat staten steeds moeilijker zonder de gokgelden dreigen rond te komen. In Rhode Island, South Dakota, Louisiana, Oregon draagt de belasting op casino's, gokautomaten op racecircuits ('racinos') en loterijen voor meer dan tien procent bij aan de totale inkomsten.

De staat Nevada, een grote zandbak met in het midden gokwalhalla Las Vegas, spant de kroon: bijna 43 procent van de inkomsten rolt binnen via de roulettetafels en wat dies meer zij. In Delaware zijn video-gokmachines sinds 1994 toegelaten om de zieltogende paardenrace- en paardenfok-sectoren nieuw leven in te blazen. De maatregel had zoveel succes, dat de renbanen een bloeiend bestaan leiden, de maneges behouden werden en bovendien het hoogste tarief van de inkomstenbelasting met bijna eenderde kon worden verlaagd. In Rhode Island financiert gokgeld onderwijs, medische zorg aan armen en reparatie van wegen.

De gok-afhankelijkheid van de staatshuishouding vervult sommige bestuurders met zorg. Temeer, omdat de gokwetgeving inzet is geworden van concurrentie tussen staten. De 2500 video-fruitautomaten die elke nacht in Delawares gokpaleis Dover Downs continu hun elektronische rondjes draaien, trekken vooral klandizie uit naburige gebieden als Maryland en Pennsylvanië.

In totaal levert het gokken Delaware 222 miljoen dollar op, op een som van ruim 2,7 miljard dollar aan inkomsten. Voor zolang het duurt, want in Pennsylvanië werd vorig jaar de ban op slotmachines geheven en in Maryland is een discussie gaande over het legaliseren van gokken. Dat gaat Delaware een hoop geld kosten, 120 miljoen dollar om precies te zijn, berekende het departement van Financiën.

Dergelijke dilemma's spelen door de hele VS, omdat 48 staten (behalve Utah en Hawaï) inmiddels een of andere vorm van gokken hebben toegestaan. De concurrentieslag leidt tot merkwaardige wetswijzigingen. Zoals in Iowa, waar sinds 1989 alleen op rivierboten mocht worden gegokt als die aan het 'cruisen' waren. Afgelopen jaar dreigde een tekort van 140 miljoen dollar op de post onderwijs. Sindsdien mogen de kaarten ook worden geschud als de schepen zijn aangemeerd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Mede-eigenaar Christiaan Kraan bezig met een klavecimbel voor een muziekschool in IJsland.

In de luwte van het grote geld zingen de klavecimbels van Amir en Kraan een fijnbesnaard protest

Amsterdam floreerde dankzij de diversiteit aan kleine bedrijfjes. Nu is er amper plaats voor ze. Na hun gedwongen vertrek uit de Havenstraat vonden klavecimbelbouwers Amir en Kraan met enig geluk nog werkruimte in de stad.

Werkoverleg bij Hospi Housing, waar ze werken met kunstmatige intelligentie. Tweede van links oprichter Joost Bokker, uiterst links Vera Harsnyi, midden Pavla Shvetcova en uiterst rechts Flavia Gkioka.

AI-medewerker 'Sarah' doet nu zelfstandig de socials: 'Dit is wel een beetje creepy'

Ruim een jaar na de introductie van ChatGPT is AI niet meer weg te denken van de Nederlandse werkvloer. Inmiddels bestaat er zelfs een autonome AI-werknemer: Sarah.

Directeur Pieter Cnossen vakorganisatie CGMV wil het ledenverlies ombuigen naar ledengroei.

Vakorganisatie richt zich op christelijke goede doelen: 'Medewerkers werken soms onder minimumloon'

De christelijke vakorganisatie CGMV gaat zich op een nieuwe doelgroep richten: christelijke organisaties zonder winstoogmerk. ‘Daar heerst veel bevlogenheid, maar voor werknemers wordt vaak niet goed gezorgd.’

De goudprijs breekt record na record

De goudprijs slaat op hol, maar waar komt die goudkoorts opeens vandaan?

De goudprijs breekt record na record, en dat is niet per se vrolijk nieuws. Goud geldt namelijk als verkapte verzekeringspolis tegen oorlogen, crises en ander onheil. Vier redenen waarom mensen plotseling goudstaven hamsteren.

Een ov-bus van Van Hool. De Vlaamse vervoerder De Lijn koos onlangs voor goedkopere bussen uit China.

Familievete en 'typisch Belgisch probleem' zetten streep door 2.400 banen Vlaamse bussenbouwer

Het Vlaamse dorp Koningshooikt draait al 77 jaar om de busfabriek Van Hool, die mede door een ruzie tussen de erfgenamen van de oprichter in financiële nood verkeert. Een faillissement lijkt onafwendbaar.

Autospotters op de Brink in Laren. Samen met Bloemendaal en Heemstede is Laren de gemeente waar rijke inwoners het vaakst een eenzijdige leefwereld hebben, en dus vooral andere rijken ontmoeten.

Arm en rijk leven ontmoeten elkaar steeds minder. Behalve op de Biblebelt. 'Daar zijn contacten minst eenzijdig'

Arm en rijk in Nederland komen elkaar steeds minder tegen, stelt het SCP. Dat verkleint de kansen van de laagste inkomens en vergroot de vooroordelen over en weer. Opvallend genoeg speelt dat op de Biblebelt minder.