Rechter: Voedsel- en Warenautoriteit niet nalatig in fipronilcrisis

<p><span>Erik Hubers (tweede van links), voorzitter Pluimveehouderij bij LTO Nederland, komt aan bij de rechtbank waar de rechter uitspraak doet in de zaak die LTO Nederland heeft aangespannen tegen de NVWA over de fipronilcrisis in 2017.</span></p> Economie

Erik Hubers (tweede van links), voorzitter Pluimveehouderij bij LTO Nederland, komt aan bij de rechtbank waar de rechter uitspraak doet in de zaak die LTO Nederland heeft aangespannen tegen de NVWA over de fipronilcrisis in 2017.

| beeld anp / Koen van Weel
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft niet gefaald in het toezicht tijdens de fipronilcrisis in 2017. Dat besliste de rechter woensdag in een rechtszaak van boerenorganisatie LTO namens 124 kippenboeren.

Den Haag

De rechter beoordeelde al de beschuldigingen van LTO aan het adres van de NVWA als ongegrond. Met deze uitspraak wordt de kans op financiële compensatie van de boeren kleiner dan ooit. Tijdens de fipronilcrisis werden 3,5 miljoen kippen geruimd en miljoenen eieren vernietigd. Kippenboeren leden tussen de 65 en 75 miljoen euro schade, aldus LTO. De boeren moesten dit zelf betalen.

De eieren waren besmet met het giftige middel fipronil, dat werd gebruikt door het Barneveldse bedrijf ChickFriend. Deze firma werd door de boeren ingehuurd om bloedluis te bestrijden, maar verzweeg het g …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?