Proef mobiel inchecken mislukt

Kopstukken van het openbaar vervoerbedrijf GVB, Vodafone Nederland, New Business KPN en RET bij de lancering van de incheck-app voor smartphone, op 30 november 2015. Economie
Kopstukken van het openbaar vervoerbedrijf GVB, Vodafone Nederland, New Business KPN en RET bij de lancering van de incheck-app voor smartphone, op 30 november 2015. | beeld anp / Jerry Lampen
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Het leek zo’n simpel en vernuftig idee: met je telefoon inchecken voor de trein, zodat je nooit meer een ov-pasje op zak hoeft te hebben. Toch is een miljoenen euro’s kostende proef met het mobiel inchecken voor het openbaar vervoer faliekant mislukt. Dat heeft Translink, het bedrijf achter de ov-chipkaart, laten weten aan de achtduizend deelnemers van de proef.

Amsterdam

‘Het is zover.’ Opgetogen maakte Translink in mei 2017 bekend dat het inchecken voor het openbaar vervoer het volgende stadium van zijn evolutie had bereikt. Samen met de ­telecombedrijven KPN en Vodafone begon het bedrijf achter de ov-chipkaart een proef met als doel om diezelfde kaart naar het verleden te verbannen.

Maximaal tienduizend reizigers konden vanaf maandag 22 mei een app downloaden die het mogelijk maakte met een mobiele telefoon in te checken. Hun ov-chipkaart mochten zij thuis in een laatje laten liggen.

De proef kende vanaf het begin de nodige beperkingen. Zo konde …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?