Mosselman knokt voor de traditie

Aan boord bij Mosselkotter ‘BRU 14’: Miranda Otte (52), kleinzoon Levano (4) en Cees Otte (48). Economie
Aan boord bij Mosselkotter ‘BRU 14’: Miranda Otte (52), kleinzoon Levano (4) en Cees Otte (48). | beeld John van Hamond
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
De mosselvisserij is een ambachtelijk vak, overgedragen van vader op zoon. Maar sinds er noodgedwongen duurzaam moet worden gevist, is alles anders. ‘We moeten opeens gaan ondernemen. En dat is duur.’

Bruinisse

Met een paar stevige rukken takelt Cees Otte (48) een mand vol sierlijke zwarte schelpen omhoog. Zijn favoriete ziltige snack voor tijdens de lange dagen op zee. Met een mesje opent hij een mossel en reikt de lichtroze vrucht aan. ‘Kun je zo eten’, zegt hij. ‘Puur natuur.’

Mosselkweker Otte is dagelijks op de BRU 14 te vinden. De naar stookolie geurende kotter, 36 meter lang en zeven meter breed, is zijn tweede huis. Nu het mosselseizoen is geopend, maakt hij lange dagen. Dag en nacht lopen in elkaar over. De BRU 14 is een echt familiebedrijf. Opa Cees richtte het begin vorige eeuw …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?