Met nedersoja op de kleintjes letten

Mariëtte en Peter Romme tussen de uitgestrekte velden met hun soja in Zeewolde. Economie
Mariëtte en Peter Romme tussen de uitgestrekte velden met hun soja in Zeewolde. | beeld Raymond Rutting
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Soja is in Nederland bezig aan een opmars – in sojamelk, als vleesvervangers of vers als Edamame. ‘Heel spannend om te zien of het goed genoeg is voor de verkoop.’

Zeewolde

Tussen de aardappelen, winterpeen en spinazie is het een vreemde kostganger. Toch lijkt het gewas van een halve meter hoog, met frisgroene bladeren, het prima naar zijn zin te hebben op de Flevolandse kleigronden van Mariëtte en Peter Romme. Nu nog wordt soja vooral geassocieerd met Zuid- en Noord-Amerika. Maar zij laten zien dat bepaalde soorten ook prima geschikt zijn voor koudere gebieden.

Op steeds meer plaatsen steekt, na jaren van zoeken naar de juiste rassen, ‘nedersoja’ uit de grond. Achter die trend gaat het streven schuil dat Nederland minder afhankelijk moet worden van ei …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?