Ketchup tegen verspilling in Kenia

Tomatenteelt in Kenia. Jaarlijks wordt 40 tot 50 procent van de oogst niet opgegeten. Economie
Tomatenteelt in Kenia. Jaarlijks wordt 40 tot 50 procent van de oogst niet opgegeten. | beeld ap / Chege Mbitiru
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
In ontwikkelingslanden wordt bij de productie erg veel voedsel verspild. Een Nederlands project geeft Keniaanse tomaten een nieuwe bestemming: ketchup.

Nairobi-Wageningen

Het is een bekend probleem: supermarkten willen geen rechte bananen in de schappen, McDonald’s gebruikt enkel de mooiste schijfjes tomaat voor hun Big Mac, klanten grijpen vooral de achterste pakken yoghurt en de hobbykok kookt toch nog wat extra pasta ‘voor het geval dat’.

Gevolg nummer één: voedsel­verspilling.

Gevolg nummer twee: het ontstaan van een bescheiden industrie die ongewild of uit de gratie geraakt eten een nieuw leven probeert te geven. Denk aan de talloze start-ups die nieuw brood van oud brood maken of koken met voedingsmiddelen die over de datum zijn. De …
Dit is 9% van het artikel.

Meer lezen?

24 uur nd.nl voor maar € 2,-

Of lees via
Paywall
PDF Print Stuur door

Dagelijkse nieuwsbrief