Luister naar

Is gekte op huizenmarkt voorbij?

Nieuws
Vanaf 2018 is het afgelopen met de hausse op de woningmarkt, voorspellen economen van ABN Amro. Er zullen minder huizen worden verkocht en de prijzen zullen minder stijgen. Maar er zijn ook argumenten voor het tegendeel. Vanaf 2018 is het afgelopen met de hausse op de woningmarkt, voorspellen economen van ABN Amro. Er zullen minder huizen worden verkocht en de prijzen zullen minder stijgen. Maar er zijn ook argumenten voor het tegendeel.
Peter de Waard redactie vk
dinsdag 10 januari 2017 om 03:00
Woningen in aanbouw in Almere.
Woningen in aanbouw in Almere. Aurélie Geurts

Amsterdam

De hausse op de woningmarkt raakt over haar hoogtepunt heen. Het aantal woningverkopen neemt dit jaar nog met 5 procent toe, maar in 2018 zet de daling in. Dan zullen er juist 5 procent minder woningen van eigenaar wisselen. Ook de stijging van de huizenprijzen zal volgend jaar afvlakken.

Dat voorspellen de economen van ABN Amro in hun Woningmarktmonitor. De prijzen stijgen in 2018 waarschijnlijk nog wel, maar duidelijk minder dan in 2016 en 2017: 3 procent in plaats van 5 procent. Ook de Rabobank verwacht in 2018 een afkoeling van de woningmarkt. Toch kan het ook anders lopen. <

vier redenen waarom de gekte zal verminderen

stijging hypotheekrente

De gemiddelde hypotheekrente is gedaald van 5,6 procent in 2008 naar 2,4 procent nu. Er zijn signalen dat de bodem is bereikt en de rente gaat stijgen. Een paar banken hebben de hypotheekrente recentelijk al licht verhoogd. Hypotheken worden daardoor duurder.

Sinds de verkiezing van Donald Trump is de langetermijnrente die maatgevend is voor de hypotheekrente, met een half procentpunt opgelopen. Paul de Vries, senior woningmarktonderzoeker van de Rabobank, stelde eerder: ‘Na 2017 zullen de prijsstijgingen afvlakken. Een nieuw normaal.’

Philip Bokeloh, woningeconoom van ABN Amro: ‘Als de rente stijgt, zullen de huizenprijzen in 2018 minder hard stijgen.’

te dure huizen

De stijgende huizenprijzen kunnen starters afschrikken. Als starters massaal afhaken op de woningmarkt, zal het aantal verkopen vrijwel zeker dalen. Ook het krimpende huizenaanbod begint het aantal verkopen al af te remmen. Philip Bokeloh: ‘Doordat het woningaanbod afneemt, komen transacties moeilijker tot stand en zwakt de groei van het aantal verkopen af.’

strengere hypotheeknormen

De normen die de maximale hypotheeklening bepalen, worden steeds strenger. In 2018 zal de hypotheek worden gemaximaliseerd op 100 procent van de executiewaarde van de woning. Als de hypotheekrente stijgt, mogen huizenkopers minder lenen, waardoor ze minder hoge prijzen kunnen betalen: een neergaande spiraal ligt dan op de loer.

banken

In het kader van de zogenoemde Baselafspraken zullen banken hogere vermogensbuffers moeten aanhouden, vooral voor de hypotheken die ze verstrekken. Dat verhoogt hun kosten. Het Europees Parlement wil het banken bovendien moeilijker maken om hypotheken door te verkopen. Strengere regelgeving zal banken er waarschijnlijk toe aanzetten hun hypotheekrentes te verhogen.

vier redenen waarom de gekte voortduurt

meer vraag naar hypotheken

In 2016 verstrekten banken en verzekeraars meer en hogere hypotheken. ABN Amro verwacht dat deze trend in 2017 nog voortduurt. Mensen verhuizen gemakkelijker omdat minder woningen ‘onder water staan’ (ofwel: met een hypotheek belast zijn die hoger is dan de woningwaarde). Ook de lage hypotheekrente en de mogelijkheid boeterente af te trekken van de belasting maken het steeds aantrekkelijker de hypotheek over te sluiten.

groei economie

De economische groei trekt aan, de werkloosheid daalt en de nettolonen stijgen, zoals loonstrookverwerker ADP liet weten. Dat geeft Nederlanders het financiële vertrouwen om een huis te kopen.

huizenaanbod krimpt

Het aanbod van woningen vermindert, hetgeen volgens ABN Amro leidt tot hogere prijzen. Een van de redenen daarvoor is dat er te weinig is gebouwd in de afgelopen jaren. Daarnaast zullen mensen gezien de huidige prijsstijgingen langer wachten om hun woning te koop te zetten. In november stonden nog maar 138.000 huizen te koop in Nederland – 25.000 minder dan in november 2015 en 100.000 minder dan in 2013. Deze krimp van het huizenaanbod doet zich voor in het hele land, maar het sterkst in de Randstad. In 2016 ging maar liefst één op de vijf koopwoningen weg voor meer dan de vraagprijs.

soepeler regelgeving

Huizenkopers krijgen dit jaar weer wat nieuwe steuntjes in de rug van de overheid. Den Haag verhoogt de schenkingsvrijstelling, waarmee ouders hun kinderen kunnen helpen een woning te kopen, dit jaar weer tot 100.000 euro. Ook rekt de overheid de inkomensnormen op voor het verkrijgen van een hypotheek. En de grens voor de Nationale Hypotheek Garantie, die gepaard gaat met een aanzienlijke korting op de hypotheekrente, gaat omhoog van 231.000 naar 245.000 euro. Daarnaast krijgen zzp’ers eerder de mogelijkheid een woning met Nationale Hypotheek Garantie te kopen.

hypotheekrente

2,4 procent is nu de gemiddelde hypotheekrente. Er zijn signalen dat de bodem is bereikt en de rente zal gaan stijgen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het is niet per se moeilijk om zonder makelaar een huis te kopen of verkopen, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Zonder makelaar een huis (ver)kopen: hoe doe je dat? 'Een makelaar is geen tovenaar'

Een huis kopen of verkopen zonder makelaar scheelt kosten. Maar het vraagt ook meer van kopers en verkopers. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Algemeen directeur en medeoprichter van Roetz Tiemen ter Hoeven in de werkplaats in Amsterdam-Noord waar de sociale onderneming op duurzame wijze fietsen een tweede leven biedt.

Roetz bouwt hippe nieuwe fietsen door onderdelen te 'oogsten' van wegroestende wrakken

Waar veel oude of kapotte fietsen een lot op de schroothoop beschoren is, krijgen deze bij Roetz een nieuw leven. Zo repareert de sociale onderneming onder andere ov-fietsen van NS, met ‘geoogste’ onderdelen uit andere rijwielen.

Tjerk 't Lam en zijn vrouw Lydia in Plus-filiaal Bieshof in Dordrecht. Aanstaande maandag krijgt de winkel een nieuwe eigenaar. Zonder koopzondag ziet de ondernemer geen perspectief op lange termijn.

Tjerk stopt met zijn supermarkt, omdat hij niet op zondag open wil. 'Alles jaagt steeds meer door'

De christelijke ondernemer Tjerk ‘t Lam uit Dordrecht ziet geen toekomst meer voor zijn supermarkt zonder open te gaan op koopzondagen. Daarom stopt hij. Principieel was dat geen lastig besluit, zegt hij, maar emotioneel wel.

Gedupeerden met protestborden demonstreren op het terrein van verzekeraar Achmea. ‘Terugkijkend had klanten niet zo veel leed toegebracht mogen worden.’

De woekerpolis was het grootste financiële schandaal ooit. Kan zoiets weer gebeuren?

Met de laatste grote schikkingen in zicht, loopt de woekerpolisaffaire na dertig jaar ten einde. Hoe kon het ‘grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis’ zo ontsporen? En kan het weer gebeuren?

De architecten van Bureau B+B houden zich bezig met stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Het Nederlandse landschap vraagt veel: duurzaam, klimaatbestendig én natuurinclusief

In een land dat worstelt met ruimtegebrek en klimaatverandering zijn de uitdagingen voor landschapsarchitecten veel complexer geworden. Bureau B+B legt de lat extra hoog. 'Als het werk af is, is het nog niet af.'

Bedrijfsterrein van chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven.

Kabinet probeert uit alle macht de chipindustrie in Nederland te houden

Het demissionaire kabinet loopt zich het vuur uit de sloffen om de Nederlandse chipindustrie comfort te bieden. ASMI, NXP en paradepaard ASML dreigen namelijk hun koffers te pakken.