Instantkoolstof van oude banden

Martijn Lopes Cardozo van Black Bear is de eerste die nieuwe koolstof haalt uit oude autobanden. Voor nieuwe banden maar ook voor verf. Economie
Martijn Lopes Cardozo van Black Bear is de eerste die nieuwe koolstof haalt uit oude autobanden. Voor nieuwe banden maar ook voor verf. | beeld Marcel van den Bergh
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Voor autobanden is veel koolstof nodig. In plaats van daar liters vervuilende aardolie voor te gebruiken haalt Black Bear het gewoon uit oude banden.

Nederweert

‘Als we van fossiele brandstoffen af willen om de wereld beter te maken, kunnen we niet meer op de traditionele manier autobanden blijven maken’, zegt Martijn Lopes Cardozo, directeur van Black Bear. Want een belangrijke grondstof voor de autoband is carbon black, zwarte koolstof ofwel roet, die meestal gewonnen wordt door het gedeeltelijk verbranden van aardolie.

Voor één ton carbon black is 2,5 ton ruwe aardolie nodig. De koolstof wordt gebruikt als vulmiddel in het rubber, dat de slijtvastheid vergroot en de afbraak door ultraviolette straling vermindert.

Sinds deze zomer maak …
Dit is 13% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?