Gezonde bacteriën voor Afrikaanse yoghurt

Een plaatselijke school krijgt dagelijks gratis yoghurt. Een yoghurtfabriekje in Uganda maakt twee keer per week zon 100 liter probiotische Yoba-yoghurt. | beeld Yoba for Life Economie
Een plaatselijke school krijgt dagelijks gratis yoghurt. Een yoghurtfabriekje in Uganda maakt twee keer per week zon 100 liter probiotische Yoba-yoghurt. | beeld Yoba for Life
WAGENINGEN - Twee Nederlandse microbiologen willen Afrika gezonder maken met probiotische yoghurt. Er draait al een fabriekje in Uganda, maar hun plannen reiken verder.
Koop een potje probiotische yoghurt in de supermarkt, haal de gezonde bacterie waarvan het patent verlopen is eruit, noem de bacterie Yoba, en zorg dat Afrikanen met chronische diarree en darminfecties erover kunnen beschikken. Met hun stichting Yoba for Life brengen de microbiologen Remco Kort en Wilbert Sybesma dit al in de praktijk in een klein yoghurtfabriekje in Uganda. In Zimbabwe laten ze in samenwerking met Wageningen Universiteit de bacterie los op mutandabota, een eeuwenoud recept voor een brouwsel van melk en de vruchten uit de baobab-boom. Ook dat moet uiteindelijk een echte …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?