Luister naar

Gehandicapte ziet kans op werk kelderen

Nieuws
Na de sluiting van de sociale werkplaatsen is het voor arbeidsgehandicapten een stuk moeilijker geworden om een baan te vinden, zo blijkt uit nieuw SCP-onderzoek.
Joost de Vries redactie vk
donderdag 6 september 2018 om 03:00

Amsterdam

Arbeidsgehandicapten zagen na 2014 hun kansen op de arbeidsmarkt kelderen. Met het sluiten van de sociale werkplaatsen slonk hun kans om binnen twee jaar een baan te vinden van ongeveer 50 naar slechts 30 procent. Dit concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau in een woensdag gepubliceerd rapport.

‘De mensen die hun Wsw-indicatie (Wet sociale werkvoorziening, red.) hebben verloren, hebben nu een geringere kans op werk dan in de oude situatie’, stelt het SCP. Drieënhalf jaar geleden begon de regering aan een groot experiment: het beleid voor mensen met een arbeidshandicap ging volledig op de schop. Met grote gevolgen, oordeelt het planbureau: het experiment pakte in eerste instantie slecht uit voor de arbeidsgehandicapten. Zonder de optie van een werkplaatsplek zagen ze hun kans op werk bijna halveren.

ommezwaai

Het vorige kabinet van VVD en PvdA markeerde een ideologische ommezwaai in het denken over arbeidsbeperkten. Na 65 jaar sociale werkvoorziening zette het kabinet-Rutte II er een punt achter. De gedachte: mensen met een handicap (door psychische problemen of een verstandelijke dan wel fysieke handicap) moeten zo veel mogelijk deelnemen aan het reguliere leven. De collega met een handicap moet niet afgezonderd, maar op eigen tempo zijn bijdrage kunnen leveren tussen collega’s zonder beperking.

Op dat moment werkten ruim 100.000 mensen in de sociale werkvoorziening. Ze vouwden servetten, pakten bonbons in, deden simpel assemblagewerk. Hun loon kwam uit de schatkist. De regering sloot de deur aan de voorkant. Wie er al was, mocht blijven, maar vanaf 1 januari 2015 mocht er niemand meer bij. Het werd een sterfhuisconstructie. Er zijn nu nog zo’n 87.000 mensen in de sociale werkplaatsen over.

in de wacht

Maar hoe vergaat het de gehandicapten die sindsdien elders werk moeten vinden? Het SCP onderzocht wat er in 2015 en 2016 gebeurde met de 11.000 mensen die in 2014 nog op de wachtlijst stonden voor een plekje in een werkplaats. Vanaf dat moment behoorden zij tot de ‘doelgroep Participatiewet’, ze moesten gaan participeren tussen reguliere collega’s. De conclusies liegen er niet om. Wie in 2010 in de wacht stond voor een plek in de werkvoorziening, had in 51 procent van de gevallen binnen twee jaar werk – circa de helft in een sociale werkplaats, de andere helft in loondienst elders. Na 2014 vielen de werkplaatsen weg. In gemeentehuizen in heel Nederland moest het wiel opnieuw worden uitgevonden. Overal gingen ambtenaren aan de slag om ‘hun’ lokale arbeidsgehandicapten van een uitkering naar een functie in een regulier bedrijf te krijgen. Het resultaat hield niet over. Het SCP concludeert: de arbeidsbeperkten kwamen minder snel aan de bak en hun banen waren vaker tijdelijk, bijvoorbeeld als uitzendkracht. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het is niet per se moeilijk om zonder makelaar een huis te kopen of verkopen, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Zonder makelaar een huis (ver)kopen: hoe doe je dat? 'Een makelaar is geen tovenaar'

Een huis kopen of verkopen zonder makelaar scheelt kosten. Maar het vraagt ook meer van kopers en verkopers. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Algemeen directeur en medeoprichter van Roetz Tiemen ter Hoeven in de werkplaats in Amsterdam-Noord waar de sociale onderneming op duurzame wijze fietsen een tweede leven biedt.

Roetz bouwt hippe nieuwe fietsen door onderdelen te 'oogsten' van wegroestende wrakken

Waar veel oude of kapotte fietsen een lot op de schroothoop beschoren is, krijgen deze bij Roetz een nieuw leven. Zo repareert de sociale onderneming onder andere ov-fietsen van NS, met ‘geoogste’ onderdelen uit andere rijwielen.

Tjerk 't Lam en zijn vrouw Lydia in Plus-filiaal Bieshof in Dordrecht. Aanstaande maandag krijgt de winkel een nieuwe eigenaar. Zonder koopzondag ziet de ondernemer geen perspectief op lange termijn.

Tjerk stopt met zijn supermarkt, omdat hij niet op zondag open wil. 'Alles jaagt steeds meer door'

De christelijke ondernemer Tjerk ‘t Lam uit Dordrecht ziet geen toekomst meer voor zijn supermarkt zonder open te gaan op koopzondagen. Daarom stopt hij. Principieel was dat geen lastig besluit, zegt hij, maar emotioneel wel.

Gedupeerden met protestborden demonstreren op het terrein van verzekeraar Achmea. ‘Terugkijkend had klanten niet zo veel leed toegebracht mogen worden.’

De woekerpolis was het grootste financiële schandaal ooit. Kan zoiets weer gebeuren?

Met de laatste grote schikkingen in zicht, loopt de woekerpolisaffaire na dertig jaar ten einde. Hoe kon het ‘grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis’ zo ontsporen? En kan het weer gebeuren?

De architecten van Bureau B+B houden zich bezig met stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Het Nederlandse landschap vraagt veel: duurzaam, klimaatbestendig én natuurinclusief

In een land dat worstelt met ruimtegebrek en klimaatverandering zijn de uitdagingen voor landschapsarchitecten veel complexer geworden. Bureau B+B legt de lat extra hoog. 'Als het werk af is, is het nog niet af.'

Bedrijfsterrein van chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven.

Kabinet probeert uit alle macht de chipindustrie in Nederland te houden

Het demissionaire kabinet loopt zich het vuur uit de sloffen om de Nederlandse chipindustrie comfort te bieden. ASMI, NXP en paradepaard ASML dreigen namelijk hun koffers te pakken.