Elias ontkent Panamaroute

Nieuws
Gregory Elias, die geldt als adviseur van Nederlanders die kapitaal willen wegsluizen voor de fiscus, ontkent met klem dat hij veelvuldig gebruik heeft gemaakt van het Panamese bedrijf Mossack Fonseca.
anp
zaterdag 10 juni 2017 om 03:00

Den Haag

Dat zou volgens de vorig jaar uitgelekte Panama Papers rijke klanten helpen met het onttrekken van vermogens aan het oog van de fiscus.

Het op Curaçao gevestigde advieskantoor van Elias wordt 312 keer genoemd in de Panama Papers. Vrijdag betitelde Elias dat voor de parlementaire ondervragingscommissie die onderzoek doet naar belastingontwijking als ‘pertinent onjuist’ en ‘heel vervelend’. Slechts een handjevol van zijn klanten is volgens hem in contact geweest met Mossack Fonseca. Als hij of zijn bedrijf al voorkomen in de stukken is dat volgens hem omdat anderen erover correspondeerden.

Elias was de eerste persoon die als ‘getuige’ gehoord werd in de parlementaire mini-enquête naar belastingontwijking. De parlementaire commissie sprak tot dusver uitsluitend met deskundigen, zoals medewerkers van de Belastingdienst. Iedereen die de commissie hoort, staat onder ede.

Elias staat bekend als ‘de onderkoning van Curaçao’ en als iemand bij wie rijke Nederlanders die geen belasting willen betalen graag aankloppen. ‘Als je een beetje geld hebt en je wilt geen gezeur met de fiscus dan ga je naar Greg’, citeert NRC Handelsblad een anonieme multimiljonair. Maar de ondervragingscommissie kreeg moeilijk vat op hem. Elias erkende dat hij zijn cliënten fiscale adviezen geeft, maar hij blijft daarbij naar zijn zeggen altijd strikt binnen de wet.

onderzoek

De onthullingen in de Panama Papers waren voor de Tweede Kamer aanleiding een onderzoek in te stellen naar belastingontwijking, zowel door Nederlanders als door buitenlanders in Nederland. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Tata-staalfabriek in IJmuiden deze week vanbinnen.

Kabinet zet in op vergroeningsplan voor Tata, dat schatkist tot 2,5 miljard kan kosten

Tata Steel moet blijven bestaan en het kabinet wil op korte termijn met het bedrijf om de tafel om afspraken te maken over versnelde vergroening. Dat mag 2,5 miljard euro kosten.

Het is niet per se moeilijk om zonder makelaar een huis te kopen of verkopen, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Zonder makelaar een huis (ver)kopen: hoe doe je dat? 'Een makelaar is geen tovenaar'

Een huis kopen of verkopen zonder makelaar scheelt kosten. Maar het vraagt ook meer van kopers en verkopers. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Algemeen directeur en medeoprichter van Roetz Tiemen ter Hoeven in de werkplaats in Amsterdam-Noord waar de sociale onderneming op duurzame wijze fietsen een tweede leven biedt.

Roetz bouwt hippe nieuwe fietsen door onderdelen te 'oogsten' van wegroestende wrakken

Waar veel oude of kapotte fietsen een lot op de schroothoop beschoren is, krijgen deze bij Roetz een nieuw leven. Zo repareert de sociale onderneming onder andere ov-fietsen van NS, met ‘geoogste’ onderdelen uit andere rijwielen.

Tjerk 't Lam en zijn vrouw Lydia in Plus-filiaal Bieshof in Dordrecht. Aanstaande maandag krijgt de winkel een nieuwe eigenaar. Zonder koopzondag ziet de ondernemer geen perspectief op lange termijn.

Tjerk stopt met zijn supermarkt, omdat hij niet op zondag open wil. 'Alles jaagt steeds meer door'

De christelijke ondernemer Tjerk ‘t Lam uit Dordrecht ziet geen toekomst meer voor zijn supermarkt zonder open te gaan op koopzondagen. Daarom stopt hij. Principieel was dat geen lastig besluit, zegt hij, maar emotioneel wel.

Gedupeerden met protestborden demonstreren op het terrein van verzekeraar Achmea. ‘Terugkijkend had klanten niet zo veel leed toegebracht mogen worden.’

De woekerpolis was het grootste financiële schandaal ooit. Kan zoiets weer gebeuren?

Met de laatste grote schikkingen in zicht, loopt de woekerpolisaffaire na dertig jaar ten einde. Hoe kon het ‘grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis’ zo ontsporen? En kan het weer gebeuren?

De architecten van Bureau B+B houden zich bezig met stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Het Nederlandse landschap vraagt veel: duurzaam, klimaatbestendig én natuurinclusief

In een land dat worstelt met ruimtegebrek en klimaatverandering zijn de uitdagingen voor landschapsarchitecten veel complexer geworden. Bureau B+B legt de lat extra hoog. 'Als het werk af is, is het nog niet af.'