Een tomaat reist veel

Economie
beeld David Ausserhofer
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Woensdag 18 januari houdt Annemieke Hendriks de Hanzelezing van het studium generale aan de Rijksuniversiteit Groningen over de tomaat. Ze is journalist en woont beurtelings in Amsterdam en Berlijn. Ze schreef een boek over dit verrassend complexe exportproduct: De tomaat en de bizarre wereld van vers voedsel (Uitg. Nieuw Amsterdam, 2016. 384 blz. € 24,99).

1 Vanwaar uw interesse in de tomaat?

‘De tomaat is een prachtig symbool voor hoe het toegaat in de bizarre wereld van vers voedsel. Ze reist kriskras door Europa. En ze spreekt als geen andere groente tot de verbeelding. Er worden nogal wat goede en slechte eigenschappen aan haar toegeschreven, mythen die ik in het boek graag weerleg. Zoals haar zogenaamde geneeskracht. Of juist dat ze een kunstmatig object zou zijn, ja zelfs een genetisch gemodificeerd monster. Allemaal wijdverbreide onzin, ook over de grens.’

2 Zijn tomaten gezond?

‘Nu ja, je kunt beter een paar tomaten eten dan een reep …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?