Een diner uit de Verspillingsfabriek

Van de afgesneden eindjes van tomaten, die normaal zouden worden weggegooid, koken de koks van de Verspillingsfabriek een basissaus voor pizza’s en pasta, of tomatensoep. Om de restjes tomaat fijn te maken, wordt een grote mixer ingezet. Economie
Van de afgesneden eindjes van tomaten, die normaal zouden worden weggegooid, koken de koks van de Verspillingsfabriek een basissaus voor pizza’s en pasta, of tomatensoep. Om de restjes tomaat fijn te maken, wordt een grote mixer ingezet. | beeld Marcel van den Bergh
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Reststromen uit de voedselindustrie kunnen nog best nuttig gebruikt worden. In zijn Verspillingsfabriek in Veghel maakt Bob Hutten ze weer verkoopbaar.

Veghel

In een fabriekshal in Veghel staan twee kratten met stukjes tomaat. Ze zijn afkomstig van een bedrijf dat tomatenschijfjes levert aan McDonald’s. Maar alleen de mooie middelste schijfjes mogen op de Big Mac; de eindjes blijven over. Normaal zouden die worden weggegooid. Hier in Veghel krijgen ze een nieuwe bestemming: ze worden verwerkt tot passata, een basissaus voor pizza’s en pasta.

Het is één manier waarop reststromen uit de voedselindustrie een nuttige toepassing kunnen krijgen. Er zijn er meer. Wat te denken van hachee van overgebleven partijen vlees, saus van afgekeurde tomaten …
Dit is 8% van het artikel.

Meer lezen?

24 uur nd.nl voor maar € 2,-

Of lees via
Paywall
PDF Print Stuur door

Dagelijkse nieuwsbrief