Luister naar

CGMV worstelt niet met de C

Nieuws
ZWOLLE - Na een periode van bezinning, maakt Christennetwerk GMV een nieuwe start. De vakorganisatie kiest nadrukkelijk voor een christelijke identiteit, zoekt de samenwerking en krijgt een nieuwe naam: CGMV. Tot je bestemming komen, is voor ons niet hetzelfde als je baan behouden.
redacteurEduard Sloot
dinsdag 1 oktober 2013 om 09:21
CGMV worstelt niet met de C
CGMV worstelt niet met de C

Veel christelijke organisaties worstelen met hun identiteit, zegt directeur Huib Jongenburger van werkgevers- en werknemersorganisatie CGMV. Laten zij hun ledental onder invloed van de secularisatie teruglopen, of kiezen zij voor een breder profiel? Onlangs nog constateerde Jaap Smit, voorzitter bij vakbond CNV, dat het christelijke imago van de bond een drempel is voor nieuwe leden.

Bij ons staat de C heel centraal, zegt Jongenburger, die zijn plannen voor een vernieuwde vakorganisatie gisteren presenteerde. In de nieuwe naam CGMV staat de C vooraan. De persoon Jezus Christus is ons voorbeeld. Het gaat er niet om dat je als organisatie groot bent, maar wel dat je relevant bent. Christelijke organisaties zijn erg bezig met hun voortbestaan. Maar dan ben je niet meer bezig met je missie. Je boodschap gaat dan lading missen.

bestemming

Afgelopen jaren is die missie bij de christelijke vakorganisatie naar de achtergrond verdwenen, zegt de directeur. Medewerkers deden hun werk, maar de glans ontbrak. We zaten in het defensief. Hij voegt er een geestelijke lading aan toe: Wij mensen hebben de neiging om Gods zegen vast te willen houden. Maar zo werkt dat niet.

Na een reorganisatie bij CGMV we zijn iets kleiner geworden en interne gesprekken staat de aloude missie van zestig jaar terug volgens Jongenburger weer centraal. Het was nodig na een onrustige periode terug te gaan naar de bron. Aan de missie veranderde weinig: Vanuit Gods bedoeling met mensen willen wij leden inspireren en ondersteunen, om in een dynamische samenleving tot hun bestemming te komen.

hypotheek betalen

Deze bestemming is volgens CGMV meer dan het hebben van een betaalde baan om je hypotheek te kunnen betalen. Jongenburger: Als je veertig jaar een vaste baan weet te behouden, kom je dan tot je bestemming? Iemand kan zijn baan kwijtraken, maar niet zijn bestemming als christen. Wij zien de mens niet alleen als iemand met een betaalde baan, maar ook als vader of moeder. Toen ik 55 jaar was, raakte ik mijn baan bij de EO kwijt. Ik had geen zin om vijf dagen per week op zoek te zijn naar een nieuwe baan, en ben een kleinschalig project begonnen voor psychiatriepatiënten. Op die manier ben je niet meer zo bezig met je werkloosheid, maar merk je dat je van waarde bent. Je kunt je nog zo arm voelen, maar je hebt altijd wat uit te delen.

Dat betekent niet dat de christelijke vakorganisatie leden van wie de baan op het spel staat, niet meer bijstaat. Zeker in een tijd waarin de werkloosheid tot grote hoogte stijgt. De persoonlijke dienstverlening, van juridische hulp bij arbeidsconflicten tot loopbaangesprekken, gaat gewoon door. Dat is voor ons een kernactiviteit. Wij gaan daarvoor samenwerken met andere partijen.

samenleving

CGMV wil wel breder kijken dan individuele belangenbehartiging. Wij zijn nu bezig met een project rond diaconieën. Vanuit onze kennis op het gebied van werk en inkomen willen wij kerken helpen om te gaan met de groeiende werkloosheid in kerkelijke gemeenten. Want werkloos worden betekent veel meer dan je baan verliezen.

Op die manier willen wij aansluiting zoeken bij andere organisaties. Wat leden op dat terrein nog meer kunnen verwachten? Wij zijn in gesprek met de ChristenUnie en met Gids Netwerk (een oecumenische organisatie die streeft naar een samenleving waarin mensen elkaar helpen en perspectief bieden, red.). Maar het is momenteel nog te vroeg om daarover iets te zeggen, geeft Jongenburger aan.

realisme

De nadruk ligt op het persoonlijke niveau. Wij gaan niet de barricaden op tegen bijvoorbeeld koopzondagen. Je moet realistisch zijn en constateren dat die niet zomaar terug te draaien zijn. Wij zijn ook maar een kleine partij. Je moet daar niet alle energie in steken. Wel kunnen wij werknemers die tegen hun principes op zondag moeten werken, helpen daarmee om te gaan. Wij willen verhalen vertellen van christenen die ergens doorheen zijn gegaan, bijvoorbeeld een periode van werkloosheid. Leden hebben daar meer aan dan iemand die even vertelt hoe het zit.

Of de nieuwe koers het dalende ledental kan keren CGMV telt nu iets meer dan negenduizend leden moet in de toekomst blijken. We zijn nu financieel gezond en we moeten laten zien dat we van waarde zijn, aldus de CGMV-directeur. Als over vijf jaar echter blijkt dat ons werk op een andere manier wordt ingevuld en CGMV niet meer nodig is, dan moet je stoppen. God verbindt zich gelukkig niet aan een organisatie, maar aan mensen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het is niet per se moeilijk om zonder makelaar een huis te kopen of verkopen, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Zonder makelaar een huis (ver)kopen: hoe doe je dat? 'Een makelaar is geen tovenaar'

Een huis kopen of verkopen zonder makelaar scheelt kosten. Maar het vraagt ook meer van kopers en verkopers. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Algemeen directeur en medeoprichter van Roetz Tiemen ter Hoeven in de werkplaats in Amsterdam-Noord waar de sociale onderneming op duurzame wijze fietsen een tweede leven biedt.

Roetz bouwt hippe nieuwe fietsen door onderdelen te 'oogsten' van wegroestende wrakken

Waar veel oude of kapotte fietsen een lot op de schroothoop beschoren is, krijgen deze bij Roetz een nieuw leven. Zo repareert de sociale onderneming onder andere ov-fietsen van NS, met ‘geoogste’ onderdelen uit andere rijwielen.

Tjerk 't Lam en zijn vrouw Lydia in Plus-filiaal Bieshof in Dordrecht. Aanstaande maandag krijgt de winkel een nieuwe eigenaar. Zonder koopzondag ziet de ondernemer geen perspectief op lange termijn.

Tjerk stopt met zijn supermarkt, omdat hij niet op zondag open wil. 'Alles jaagt steeds meer door'

De christelijke ondernemer Tjerk ‘t Lam uit Dordrecht ziet geen toekomst meer voor zijn supermarkt zonder open te gaan op koopzondagen. Daarom stopt hij. Principieel was dat geen lastig besluit, zegt hij, maar emotioneel wel.

Gedupeerden met protestborden demonstreren op het terrein van verzekeraar Achmea. ‘Terugkijkend had klanten niet zo veel leed toegebracht mogen worden.’

De woekerpolis was het grootste financiële schandaal ooit. Kan zoiets weer gebeuren?

Met de laatste grote schikkingen in zicht, loopt de woekerpolisaffaire na dertig jaar ten einde. Hoe kon het ‘grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis’ zo ontsporen? En kan het weer gebeuren?

De architecten van Bureau B+B houden zich bezig met stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Het Nederlandse landschap vraagt veel: duurzaam, klimaatbestendig én natuurinclusief

In een land dat worstelt met ruimtegebrek en klimaatverandering zijn de uitdagingen voor landschapsarchitecten veel complexer geworden. Bureau B+B legt de lat extra hoog. 'Als het werk af is, is het nog niet af.'

Bedrijfsterrein van chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven.

Kabinet probeert uit alle macht de chipindustrie in Nederland te houden

Het demissionaire kabinet loopt zich het vuur uit de sloffen om de Nederlandse chipindustrie comfort te bieden. ASMI, NXP en paradepaard ASML dreigen namelijk hun koffers te pakken.