Waarom de AliExpress-economie ons ziek maakt

Achtergrond
Miljoenen Europeanen hebben hun werk verloren door een virus dat exact de routes volgt die we zelf wereldwijd hebben aangelegd. Regeringsleiders bakkeleien over de vraag hoeveel miljarden euro’s de redding van banen en bedrijven mag kosten. Belangrijk, maar erachter ligt een vraag die veel dwarser en radicaler is: hoe maken we onze economie minder efficiënt?
Ruurd Ubels Ruurd Ubels
vrijdag 29 mei 2020 om 13:05
Een Chinees vrachtschip komt aan in de Rotterdamse haven. Veel te goedkope spullen worden de hele wereld over getransporteerd.
Een Chinees vrachtschip komt aan in de Rotterdamse haven. Veel te goedkope spullen worden de hele wereld over getransporteerd. beeld anp / Robin Utrecht

Voor de Amerikaanse emeritus hoogleraar Frank Snowden is corona geen noodlot, maar een spiegel die toont hoe onze maatschappij in elkaar zit. ‘Epidemieën belagen een samenleving nooit toevallig; ze volgen de routes die we zelf hebben gecreëerd.’

Corona is een schoolvoorbeeld van hoe virussen en de wereldeconomie met elkaar zijn verweven, doceerde de medisch historicus aan de Universiteit van Yale onlangs op een webinar van de pan-Europese denktank ECFR. Stierven vroeger veel mensen aan ziektes die het gevolg waren van slechte hygiëne, COVID-19 is een typische 21e-eeuwse ziekte. ‘Het is de eerste pandemie die het gevolg..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Volgens onderzoek dat TNO vorige week publiceerde, wil weliswaar 80 procent van de werkenden vanuit huis blijven werken, maar 35 procent zou dat graag vrijwel uitsluitend doen, terwijl 21 procent het liefst weer (bijna) elke dag de kantoortuin bemenst

Kabinet schrapt thuiswerkadvies, maar er zal niet direct een run op automatenkoffie komen

Het kabinet versoepelt het thuiswerkregime. Naar alle waarschijnlijkheid vervalt vanaf volgende week het advies om thuis te werken volledig. Maar gaat het ook leiden tot volle kantoren?

Afbeelding

Nederlanders kijken door pandemie anders naar werk: ‘Corona leerde ons betaald werk te relativeren’

Door corona zijn Nederlanders familie en vrienden belangrijker gaan vinden ten opzichte van betaald werk. De vraag is: is die verandering blijvend of niet?

Afbeelding

FNV en CNV: ‘Overheid moet verplichte coronapas in bedrijven tegengaan’

Vakbonden willen dat de overheid maatregelen neemt tegen werkgevers die coronatoegangsbewijzen eisen van hun werknemers. Volgens het ministerie mag dat inderdaad niet, maar biedt de wet geen mogelijkheid om te handhaven.

Afbeelding

Het is voorbij met de coronasteun. Hoe succesvol zijn de miljarden geweest?

Nooit eerder bemoeide de Nederlandse overheid zich buiten oorlogstijd zo intensief met de economie als het voorbije anderhalf jaar. Vrijdag is het afgelopen met de algemene steunpakketten.

Afbeelding

IMF ziet de kloof tussen arm en rijk groeien. ‘De coronapandemie zal langdurige effecten hebben’

De kloof tussen arme en rijke landen wordt groter in de nasleep van de coronacrisis, constateert het Internationaal Monetair Fonds. Hoofdoorzaak zijn de achterblijvende vaccinaties in arme landen.

Afbeelding

CBS: Onze economie is gekrompen, maar er zijn ook positieve ontwikkelingen

Door de coronacrisis is voor het eerst in jaren de tevredenheid van Nederlanders met hun leven afgenomen. Daar staan echter positieve ontwikkelingen tegenover, zoals meer vrije tijd en minder stress.