Luister naar

Recyclebaar hard plastic dichterbij

Nieuws
Het gebruik van recyclebaar hard plastic is dankzij onderzoek van de Technische Universiteit Eindhoven een stap dichterbij gekomen.
zaterdag 30 november 2019 om 03:00
Onderzoekers werken aan recyclebaar hard plastic, zoals dashboards.
Onderzoekers werken aan recyclebaar hard plastic, zoals dashboards. afp / Damien Meyer

Eindhoven

Dat schrijft de website duurzaam­bedrijfsleven.nl. De universiteit doet onderzoek naar zogenaamde fibromeren, een uitvinding uit 2015. Dit zijn harde plastics die in theorie toch makkelijk recyclebaar zijn.

De industrie gebruikt deze plastics echter nog niet, omdat er weinig bekend is over het ‘gedrag’ van fibromeren, en dus hoe je ze de vorm kunt geven die je wilt.

Onderzoekers van de TU/e wilden meer weten over de samenstelling van fibromeren en bouwden daarom een computermodel dat kan voorspellen welke invloed de dichtheid van atomen en de temperatuur op het plastic hebben. De onderzoekers ­concluderen dat fibromeren zo sterk zijn omdat er veel dwarsverbin­dingen tussen de polymeren zitten, net als bij gewoon hard plastic. Wanneer je gewoon hard plastic verhit, smelten deze verbindingen.

Bij fibromeren gebeurt dat ook wel, alleen hervormen ze weer wanneer het materiaal afkoelt. Die kennis maakt het werken met fibromeren makkelijker, omdat een plasticmaker nu weet hoe het materiaal reageert op hitte.

De onderzoekers hopen dat het computermodel de industrie helpt om fibromeren toe te passen. Belangrijk, want de huidige harde plastics, zoals het dashboard van een auto, zijn moeilijk recyclebaar. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Imperium van Indiase miljardair Adani wankelt na beschuldigingen van boekhoudfraude

De Adani-groep, eigendom van voorheen een van de rijkste mannen ter wereld, verkeert in steeds zwaarder weer. Een investeerder spreekt van de ‘grootste zwendel in corporate history’, waardoor veel beleggers een goed heenkomen zoeken.

Afbeelding

Deze Nederlanders 'havermelkboeren' bezorgen de melk nog gewoon met de bakfiets

De oprichters van het eerste Nederlandse havermelkmerk Real Oat Arts (ROA) willen koffieliefhebbers overtuigen dat de plantaardige melk niet alleen hip en duurzaam is. 'Wij willen mensen overtuigen door de smaak.’

Afbeelding

Shell boekt recordwinst van 40 miljard dollar, en weer steekt een storm van verontwaardiging op

Wie dacht dat Shell onder de nieuwe topman Sawan zou veranderen van een fossiele moloch naar een viooltjesfris energieconcern, kwam donderdag bedrogen uit. Onder de Libanees-Canadese Sawan is het business as usual, zeker waar het de winst betreft.

Afbeelding

Ergste prijsstijgingen lijken voorbij, maar waarom blijven de voedselprijzen stijgen?

Met een inflatiecijfer van 7,6 procent in januari lijken de ergste prijsstijgingen achter de rug. Hoe kan het dat de voedselprijzen blijven stijgen? En worden boodschappen ooit weer goedkoper?

Afbeelding

TNO: 'Voor huishoudens blijven zonnepanelen komende jaren een zeer aantrekkelijke investering'

TNO-onderzoeker Frits Verheij denkt dat de vrees dat het in de toekomst voor particulieren niet meer aantrekkelijk is om zonnepanelen aan te schaffen, niet helemaal terecht is. ‘Zonnepanelen zijn hoe dan ook een goede investering.’

Afbeelding

Philips schrapt 1100 banen in Nederland

Philips schrapt dit jaar wereldwijd 3000 banen, waarvan 1100 in Nederland. Ongeveer twee derde ervan verdwijnt in de regio Eindhoven en Best. De rest van de posities wordt geschrapt op het hoofdkantoor in Amsterdam, maakte het bedrijf maandag bekend.