Luister naar

Klant moet kledingzaak aanspreken

Nieuws
DEN HAAG - Consumenten moeten kledingwinkels bestoken met kritische vragen over de manier waarop hun kleding wordt geproduceerd. Dat houdt winkelketens scherp en kan helpen rampen te voorkomen zoals die afgelopen week in een Bengaalse kledingfabriek.
redactie economie
zaterdag 27 april 2013 om 10:00

Dat zegt directeur Gerard Oonk van de Landelijke Werkgroep India. Winkelketens zijn gevoelig zijn voor reacties van consumenten.

Voor minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) is het instorten van de Bengaalse fabriek een nieuw bewijs dat westerse opdrachtgevers, zoals C&A, serieus vorm moeten geven aan maatschappelijk verantwoord ondernemen.

De bewindsvrouw heeft met de Nederlandse textielsector afgesproken dat deze nog dit jaar komt met een plan van aanpak. We mogen niet accepteren dat textielarbeiders enorme veiligheidsrisicos lopen om voor ons spijkerbroeken en T-shirts te maken. Ik verwacht van onze bedrijven dat ze hun verantwoordelijkheid nemen in de keten en ten minste naar de OESO-richtlijnen handelen.

De OESO-richtlijnen schrijven voor dat bedrijven de risicos in hun keten in kaart hebben en zorgen voor systemen om deze risicos te minimaliseren.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Met computers in de autonome kas kan de kweker duurzaam voedsel produceren

Met innovaties als schermdoeken, klimaatcomputers en plukrobots helpt technologiebedrijf Ridder boeren en tuinders bij de energietransitie. ‘Nederland is wereldwijd koploper in de tuinbouw, daar mogen we trots op zijn.’

Afbeelding

Bianca werkt in de daklozeninloop: 'Uit boosheid gaat er weleens een bakje soep tegen de muur'

Bianca Koster (36) is locatiehoofd bij een daklozeninloop van De Regenboog Groep in Amsterdam. 'Ik kan mensen geen huizen beloven, maar soms is een paar droge sokken al fijn.'

Afbeelding

'Kringloopeconomie komt niet dichterbij'

Het kabinet doet nog steeds te weinig om een kringloopeconomie te realiseren. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) stelt in een rapport dat hier de afgelopen jaren 'nauwelijks vooruitgang' in is geboekt.

Afbeelding

Financiële hulpsite Geldfit is vorig jaar 1,2 miljoen keer bezocht, aantal telefoontjes verdubbeld

Het aantal bezoekers van de financiële hulpsite Geldfit is vorig jaar verdriedubbeld tot een record van 1,2 miljoen. Het aantal telefoontjes naar de financiële hulplijn verdubbelde naar 15.000.

Afbeelding

Nederlandse banken: de gemiddelde huizenprijs gaat in 2023 verder zakken

De huizenprijzen zullen in 2023 meer dan verwacht blijven dalen. Dat stellen economen van ABN Amro en ING Bank. Zij stellen hun eerdere prognoses van de ontwikkeling van de woningmarkt dit jaar naar beneden bij.

Afbeelding

Lightyear dacht gouden horizonten tegemoet te rijden, maar koerste richting ravijn

De stemming was feestelijk, afgelopen november, in de wat treurige Finse provinciestad Uusikaupunki. De productie van de Lightyear 0 ging van start. Nu, nog geen twee maanden later, is van de vrolijkheid weinig overgebleven.