Parijs wil ArcelorMittal nationaliseren
PARIJS - François Hollande had zich nog niet op het pluche genesteld, of de eerste vakbondsleiders stonden op de stoep. Ze wilden de nieuwe president aan zijn belofte herinneren om de staalfabriek van ArcelorMittal in Florange open te houden.
Dat was in juni. maandag, nog geen zes maanden later, waart het spook van de nationalisatie door Frankrijk. Arnaud Montebourg, minister van industriële vernieuwing, kondigde afgelopen weekeinde de nationalisatie van de fabriek en wellicht andere ArcelorMittal-vestigingen aan.
achterlijk en idioot
Montebourg wordt niet door alle ministers au sérieux genomen. Vorige maand liet hij zich in een Bretonse streepjestrui fotograferen, een Frans horloge om de pols en een Franse mixer in de hand. De minister doet niet aan politieke correctheid, en geraakt daarmee soms in de problemen. Het hoofd van Mitsubishi Motors in Frankrijk, Jean-Claude Debard, noemde hem vorige maand 'achterlijk en idioot'.
ArcelorMittal-topman Lakshmi Mittal toonde zich maandag 'extreem geschokt'. Dat was nadat Montebourg hem, voorwaar werkgever van 20.000 Fransen, had weggezet als leugenaar. 'We willen geen Mittal meer in Frankrijk, want Mittal respecteert Frankrijk niet', sprak de minister. 'Hij stapelt sinds 2006 de ene leugen op de andere, en houdt zich nooit aan zijn beloftes.'
zware industrie
Niettemin lijkt Montebourg de steun te genieten van de president. Tijdens zijn verkiezingscampagne toog Hollande naar Florange, en beloofde een nieuwe wet waarbij winstgevende fabrieken open moeten blijven.
De belangen zijn groot. Lotharingen was ooit het industriële hart van het land, het Franse Ruhrgebied. De meeste mijnen zijn dicht en de zware industrie wankelt. De sluiting van de staalfabriek in Florange, waar 2000 mensen platen maken voor de Duitse auto-industrie, zou een nieuwe domper zijn.
staalbaron
Montebourg is de volmaakte tegenstelling van Lakshmi Mittal, de - Indische - staalbaron die naar verluidt 28.000 euro per seconde verdient. Montebourg is tegen de mondialisering, een onderwerp waar hij een bestseller over heeft geschreven. De staalbaron hoopt dinsdag op het Elyséepaleis een sympathieker oor van president Hollande te krijgen.
Mittals probleem is dat de vraag naar staal door de recessie is ingezakt. De fabriek in Florange maakt nog een kleine winst, maar overproductie in Europa verplicht Mittal om zijn prijzen te verlagen. Hij kan dat alleen door Florange te sluiten, waar de staalproductie duurder is dan in kuststreken zoals Duinkerken. De staalfabriek in het Belgische Luik gaat ook dicht.
applausje
Montebourg vindt dat onzin, en zegt dat hij twee geïnteresseerde kopers heeft voor Florange. Maar zij willen het hele complex kopen, en Mittal wenst alleen een deel van de hand te doen. Daarom wil Montebourg alle vestigingen van Mittal in Frankrijk 'tijdelijk' nationaliseren om ze vervolgens door te verkopen.
Vakbondsleider Edouard Martin in Florange zei 'met beide handen en beide voeten' te hebben geapplaudisseerd toen hij van het snode plan hoorde, een fysieke prestatie die op zich een applausje waard is.