Schaarste maakt pittige Parmezaanse kaas duur
DEN HAAG - De Parmezaanse kaas heeft zwaar geleden onder de aardbevingen in het Italiaanse Emilia-Romagna. De producenten kregen een flinke oplawaai, Nederlandse importeurs verwachten daarom komend jaar problemen.
We hebben in juni nog gewoon Parmezaanse kaas binnengekregen, zegt een medewerker van de Rotterdamse delicatessenzaak Little Italy. De levering uit Italië gaat gewoon door, zelfs de prijs is hetzelfde gebleven. Maar komend jaar valt er een gat. De jonge kazen zouden dan rijp moeten zijn voor de export, maar door de aardbevingen in de regio Emilia-Romagna, in mei, is een deel daarvan kapot en onverkoopbaar.
In januari is er daarom minder kaas beschikbaar. Die schade is niet meer in te halen, treurt hij. Emilia-Romagna wordt wel het hart van de Italiaanse gastronomie genoemd. Zo is de regio de bakermat van de parmaham, de balsamico-azijn uit Modena en de Parmezaanse kaas. De productie van deze lekkernijen is van groot belang voor de lokale economie.
delicatessen
Maar de bevingen in Emilia hebben voor enkele miljarden euros schade veroorzaakt. Ook producenten zijn aangeslagen, want veel azijn en kaas gingen verloren. Van de jaarproductie van parmezaan zelfs zon tien procent. Die beschadigde kazen kunnen niet meer direct als kaas worden verkocht en zijn flink in waarde gedaald.
Nederlandse importeurs ondervinden daarvan nog weinig hinder. Het bedrijf Teo Pace, groothandel in Italiaanse delicatessen, had het vlak na de beving even moeilijk. We zaten een week zonder kaas, maar onze leverancier had zijn zaken snel weer op orde, zegt een medewerker. De kaasimporteurs voorzien op termijn wel problemen. Parmezaanse kaas moet in stellages rijpen.
alternatieven
En, net als Goudse kaas moet die vaak worden gekeerd, legt de medewerker van Little Italy uit. De oude kazen, van anderhalf jaar oud, zijn schoongeborsteld en komen gewoon voor export in aanmerking. Voor de jonge kazen ligt het anders. Van de kazen die tussen december en mei de rekken ingingen, zijn er veel gesneuveld of aangetast. Komend jaar zouden die als gerijpte parmezaan de markt op moeten komen. Vanaf januari komt er schaarste en gaat de prijs oplopen, voorspelt de Little Italy-vertegenwoordiger. Ik vermoed dat we er dan last van krijgen.
Een medewerker van het Italiaanse kaasexportbedrijf Trentin heeft een dubbel gevoel bij de ontwikkelingen. Door de bevingen kan de prijs stijgen. Dan gaat de consument op zoek naar goedkopere alternatieven, voorspelt hij. In Italië is dat geen optie. Daar is Parmezaanse kaas niet van tafel weg te denken.
Parmezaanse kaas
Parmigiano-Reggiano komt uit de regio Emilia-Romagna. Het productiegebied bestrijkt de provincies Modena, Bologna, Mantua, Parma en Reggio Emilia. De kaas heeft een beschermde status. Parmezaanse kaas is een harde kaas gemaakt van koemelk. Elke kaas weegt zon 39 kilo en moet 20 tot 24 maanden rijpen. Volgens zuivelmarktanalist Clal is 27 procent van de jaarlijkse productie van 3 miljoen kazen bestemd voor export. De kaas wordt beschouwd als een juweel van Italiaanse bodem.
De lokale bank Credito Emiliano (Credem) accepteert parmezaan al ruim een halve eeuw als onderpand. Volgens de Kamer van Koophandel in Milaan normaliseert de kiloprijs van parmezaan. Vorig jaar lag die nog een stuk hoger dan normaal. De prijs van jonge parmezaan (12-15 maanden rijping) kelderde ten opzichte van juni 2011 zelfs met 17 procent. Die prijsdaling zette al ruim voor de aardbevingen in. Door die bevingen zou de prijs weer kunnen gaan stijgen.