Luister naar

Na het onweer de donkere wolken

Nieuws
PEKING - Lagarde optimistisch over wereldeconomie? Of: Lagarde waarschuwt? Beide krantenkoppen zijn goed. Maar de maker van de tweede heeft de kern het beste te pakken.
redacteurRuurd Ubels
dinsdag 20 maart 2012 om 10:04

Zondag rondde Christine Lagarde, topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), haar bezoek aan China af. Bij haar vertrek sprak ze het volk toe dat spreekt vanzelf. Natuurlijk, het zijn zware economische tijden, maar er zijn tekenen dat de donkere wolken overtrekken. De regeringsleiders met name die in Europa hebben de afgelopen weken de financiële markten tot rust gebracht. Alles wijst op betere tijden, vooral in de VS.

Peptalk daar waren we wel aan toe. Maar helaas: de zon is nog lang niet definitief doorgebroken. Financiële systemen zijn fragiel, publieke en private schulden zijn te hoog en de werkloosheid is nog altijd een groot probleem, aldus Lagarde. Stijgende olieprijzen bedreigen bovendien het herstel.

normaal

In haar optimisme en met haar kanttekeningen staat Lagarde niet alleen. Zaterdag had de Europese begrotingssheriff Olli Rehn het in Gent over duidelijke signalen van stabilisatie in de eurozone. En Rabo-econoom Shahin Kamalodin schrijft in een zogenoemd Economisch Kwartaalbericht dat de wereldeconomie er beter voor staat dan de meesten van ons een paar maanden geleden dachten. Jim ONeill, de hoogste baas van Goldman Sachs Asset Management, ziet signalen van een terugkeer naar een normale situatie. Toch durft niemand te schaterlachen, want elke regio heeft namelijk zo zn zorgen.

In de VS bijvoorbeeld groeit de enorme staatschuld nog steeds. En dat de eurozone stabieler wordt, is alleen maar het gevolg van de duizend miljard euro die de ECB de afgelopen maanden in de bankensector pompte, zei Guy Verhofstadt zaterdag tijdens het debat met Olli Rehn. De eurozone bestaat nog altijd uit zeventien verschillende economische strategieën met zeventien verschillende prioriteiten, zo legde de liberale oud-premier van België de vinger op de zere plek. Rabo-econoom Kamalodin vreest dat harde bezuinigingen de eurozone verder in de modder duwen. Landen die nog vet op de botten hebben, zoals Duitsland en Nederland, moeten volgens hem in ieder geval geen nieuwe bezuinigingspakketten invoeren boven op de reeds genomen maatregelen.

krachtpatser

En dan verscheen eind vorige week nog een IMF-rapport over Griekenland, waarin staat dat het land zeker tien jaar nodig heeft om er echt bovenop te komen. De Griekse economie blijft al die tijd zo vatbaar voor ongelukken, dat rekening wordt gehouden met nog meer steun, verdere schuldenkwijtschelding en zelfs een wanordelijke exit uit de eurozone.

Maar China dan? En die andere opkomende economieën als India en Brazilië? Kunnen zij de kar niet trekken? Zij zijn verre van immuun voor wat er elders gebeurt, zegt IMF-topvrouw :agarde. Nieuwe cijfers geven aan dat de economische groei van China waarschijnlijk terugvalt van ruim 9 procent in 2011 naar slechts 7,5 procent dit jaar.

wereldeconomie

Zo laag is de Chinese groei niet meer geweest sinds het begin van de jaren negentig. Om de economie een duw te geven, moeten de Chinese leiders hun focus op export loslaten en stimuleren dat Chinezen in eigen land meer gaan consumeren, vindt Lagarde. Welvaart is alleen blijvend, wanneer brede lagen van de bevolking daarin delen.

Maar die welvaart is niet alleen nodig voor hernieuwde economische groei in China: onze voorspoed, 8000 kilometer verderop, is ervan afhankelijk. Lagarde: Ik moet er niet aan denken hoe de wereldeconomie eruit zou hebben gezien, als China de afgelopen jaren niet de krachtpatser zou zijn geweest die het was.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het is niet per se moeilijk om zonder makelaar een huis te kopen of verkopen, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Zonder makelaar een huis (ver)kopen: hoe doe je dat? 'Een makelaar is geen tovenaar'

Een huis kopen of verkopen zonder makelaar scheelt kosten. Maar het vraagt ook meer van kopers en verkopers. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Algemeen directeur en medeoprichter van Roetz Tiemen ter Hoeven in de werkplaats in Amsterdam-Noord waar de sociale onderneming op duurzame wijze fietsen een tweede leven biedt.

Roetz bouwt hippe nieuwe fietsen door onderdelen te 'oogsten' van wegroestende wrakken

Waar veel oude of kapotte fietsen een lot op de schroothoop beschoren is, krijgen deze bij Roetz een nieuw leven. Zo repareert de sociale onderneming onder andere ov-fietsen van NS, met ‘geoogste’ onderdelen uit andere rijwielen.

Tjerk 't Lam en zijn vrouw Lydia in Plus-filiaal Bieshof in Dordrecht. Aanstaande maandag krijgt de winkel een nieuwe eigenaar. Zonder koopzondag ziet de ondernemer geen perspectief op lange termijn.

Tjerk stopt met zijn supermarkt, omdat hij niet op zondag open wil. 'Alles jaagt steeds meer door'

De christelijke ondernemer Tjerk ‘t Lam uit Dordrecht ziet geen toekomst meer voor zijn supermarkt zonder open te gaan op koopzondagen. Daarom stopt hij. Principieel was dat geen lastig besluit, zegt hij, maar emotioneel wel.

Gedupeerden met protestborden demonstreren op het terrein van verzekeraar Achmea. ‘Terugkijkend had klanten niet zo veel leed toegebracht mogen worden.’

De woekerpolis was het grootste financiële schandaal ooit. Kan zoiets weer gebeuren?

Met de laatste grote schikkingen in zicht, loopt de woekerpolisaffaire na dertig jaar ten einde. Hoe kon het ‘grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis’ zo ontsporen? En kan het weer gebeuren?

De architecten van Bureau B+B houden zich bezig met stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Het Nederlandse landschap vraagt veel: duurzaam, klimaatbestendig én natuurinclusief

In een land dat worstelt met ruimtegebrek en klimaatverandering zijn de uitdagingen voor landschapsarchitecten veel complexer geworden. Bureau B+B legt de lat extra hoog. 'Als het werk af is, is het nog niet af.'

Bedrijfsterrein van chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven.

Kabinet probeert uit alle macht de chipindustrie in Nederland te houden

Het demissionaire kabinet loopt zich het vuur uit de sloffen om de Nederlandse chipindustrie comfort te bieden. ASMI, NXP en paradepaard ASML dreigen namelijk hun koffers te pakken.