Luister naar

Conflict ontslagvergoeding dreigt

Nieuws
DEN HAAG - De vakbonden houden vast aan de oude ontslagvergoedingen voor werknemers die volgend jaar op straat komen te staan vanwege de economische malaise.
van onze redactie economie
woensdag 31 december 2008 om 10:10

Werkgeversorganisaties hebben hun leden echter geadviseerd de nieuwe kantonrechterformule, die slechter uitpakt voor werknemers, te hanteren bij nieuwe sociale plannen.

,,Als de werkgevers één lijn trekken, ligt een conflict op de loer'', stelt Jaap Jongejan, voorzitter van de Bedrijvenbond CNV. De bonden moeten niets hebben van de versoberde regeling, die per 1 januari ingaat. Volgens de formule die de kantonrechters nu hanteren, hebben werknemers tot 40 jaar - voor wie geen werk meer is - recht op één maandsalaris per dienstjaar. Boven de 40 wordt dat anderhalf maandsalaris en boven de 50 zelfs twee maandsalarissen per dienstjaar.

Eerder dit jaar besloten de kantonrechters de regeling te versoberen. Daarom gaat de leeftijdsgrens waarop dienstjaren zwaarder gaan tellen omhoog, en kijken rechters ook naar de financiële positie van de werkgever en de kans op een nieuwe baan voor de ontslagen werknemer. Deze regeling kan tot vijftig procent slechter uitvallen voor een werknemer. De kantonrechterformule wordt doorgaans als leidraad gebruikt bij het opstellen van afvloeiingsregelingen (sociale plannen).

De vakbonden leggen zich niet op voorhand neer bij de nieuwe ontslagformule. Naar verwachting zullen komend jaar flink wat gedwongen ontslagen vallen door de kredietcrisis en dus komen werknemers- en werkgeversorganisaties elkaar veelvuldig tegen bij het opstellen van sociale plannen. Werkgeversorganisatie VNO-NCW verwacht dat bedrijven voor de goedkoopste uitweg, de versoberde kantonrechterformule dus, zullen kiezen.

Binnen de FNV houden bestuurders er echter rekening mee dat werkgevers - met de crisis in het achterhoofd - beducht zullen zijn voor onrust op de werkvloer. Als de kwestie op de spits wordt gedreven kunnen beide partijen elkaar weer tegenkomen bij de kantonrechter. ,,Ja, dat kan'', erkent Jongejan. ,,Maar bedrijven die echt in nood zitten, zullen we geen poot uitdraaien. Dat kost op den duur ook de achterblijvers hun baan. Maar we nemen geen genoegen met een fooi voor ontslagen werknemers.''

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kadaster: woning met energielabel A gewild

Nederlandse woningen met een slecht energielabel lijken steeds minder in trek bij huizenzoekers. Tegelijkertijd werden er sinds 2015 meer woningen verkocht met energielabel A.

Afbeelding

Online supermarkt Foodello stort zich op Nederlandse restpartijen: ‘Rijst kun je heus nog eten als het een maand over datum is’

Overgebleven blikjes pittige knakworst van Unox of broodbeleg van De Ruijter: online supermarkt Foodello maakt de restpartijen van producenten graag op. Het Finse bedrijf hoopt zo voedselverspilling tegen te gaan.

Afbeelding

Recreatief winkelen verdwijnt, in een rap tempo verandert ons koopgedrag

De Nederlandse winkelcentra staan er steeds leger bij. Geen Black Friday, Sinterklaas- of Kerstdrukte kan dat verhullen. Hoe komt dit en hoe kan de leegte van de panden worden opgevuld?

Afbeelding

Dit bedrijf gaat uit principe dicht op Black Friday. ‘Marketingstunt? Ik weet wel goedkopere’

Op Black Friday worden consumenten gelokt met hoge kortingen en de beste deals. Maar niet iedere winkel doet hier aan mee. ‘Denk eens na of je het écht nodig hebt.’

Afbeelding

Ook grootste pensioenfonds ABP verhoogt pensioenen, met 11,96 procent

Het pensioenfonds voor ambtenaren, het ABP, verhoogt de pensioenen van ouderen en de pensioenopbouw van werkenden met 11,96 procent. De verhoging is mogelijk door de gestegen rente en de versoepeling van de regels voor pensioenfondsen.

Afbeelding

‘Of wij zelf ook piekbelasters zijn? We denken van niet, maar dat weet je nooit zeker’

Opnieuw ligt er een plan op tafel om piekbelasters onder de boeren in Nederland over te halen tot bedrijfsbeëindiging. Het Nederlands Dagblad schuift geregeld aan bij Pieter en Alien van Zijtveld. Hoe kijken zij aan tegen de nieuwe uitkoopregeling?