Luister naar

Prijs voor gas in Nederland stijgt

Nieuws
DEN HAAG - Tussen de gasrekening die Nederlandse en Belgische huishoudens volgend jaar krijgen, bestaan opmerkelijke verschillen. In Nederland stijgt de rekening vanaf 1 januari met elf procent, de Belgen gaan vanaf februari juist fors minder betalen. Toch ontlopen de gasprijzen in beide landen elkaar weinig.
van onze redactie economie
woensdag 31 december 2008 om 10:10

Het Belgische energiebedrijf Electrabel maakte gisteren bekend dat huishoudens een prijsverlaging van 8 tot 25 procent tegemoet kunnen zien. Daarmee wordt een eerdere prijsstijging tenietgedaan, zo blijkt uit een verklaring van het bedrijf.

Het afgelopen jaar kende een fikse schommeling van de olieprijs, waaraan die van gas is gekoppeld. Een vat olie kostte in juli 147 dollar, daarna trad door de aanzwellende economische malaise een sterke daling in. Nu ligt de prijs rond veertig dollar per vat.

In Nederland wordt de gasprijs twee keer per jaar vastgesteld. Een woordvoerder van het Nederlandse energiebedrijf Essent stelt dat de prijs van olie en gas in de tweede helft van dit jaar eerst fors omhoog ging en daarna omlaag. De prijzen voor volgend jaar zijn twee maanden geleden bepaald, sindsdien is de olieprijs verder gedaald. Wellicht dat een verlaging daardoor medio volgend jaar mogelijk is, aldus de woordvoerder. Of dat ook gebeurt hangt weer af van hoe de prijzen zich verder zullen ontwikkelen.

Voorschot

In België betalen huishoudens een voorschot dat een keer per jaar wordt vastgesteld. Tijdens de rit volgt een eventuele aanpassing, afhankelijk van de ontwikkelingen op de markt. De Belgen zijn nu tot de slotsom gekomen dat sommige huishoudens achteraf teveel hebben betaald. Electrabel had er niet op gerekend dat de gasprijs zo sterk zou dalen als nu is gebeurd. Per kilowattuur gas betalen Nederlanders en Belgen ongeveer 5,9 eurocent. De tarieven voor distributie en belastingen komen daar nog bij.

Volgens een woordvoerder van gasleverancier Gasterra (de voormalige Gasunie) betekent de prijsdaling in België niet dat Belgen minder gaan betalen dan Nederlanders. ,,Nederland heeft altijd een prijsvoordeel gehad omdat het zijn gas zelf oppompt.'' Dat de prijzen in omringende landen weinig verschillen komt door de liberalisering van de energiemarkt. ,,Als het elders goedkoper wordt, ga je het gewoon daar halen.'' Gasterra pleitte er al eerder voor om de gastarieven in Nederland niet twee maar vier keer per jaar aan te passen. Belgen betalen juist fors minder voor gas in 2009

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Koopkrachtsteun afbouwen vanaf 2023? Het is heel lastig steunpakketten te ontmantelen

Het wordt tijd dat het kabinet zich eens richting uitgang beweegt, zegt Pieter Hasekamp. De directeur van het Centraal Planbureau (CPB) vraagt om een ‘exitstrategie’ voor de miljardenverslindende koopkrachtsteun.

Afbeelding

Alleskunner uit Zeeland verraste met spontaniteit: ‘Doe aan het begin van je carrière iets bijzonders’

Topman Floris Maljers maakte van ‘allegaartje’ Unilever een zeer winstgevende onderneming. Ook als bemiddelaar en als commissaris bij andere multinationals speelde hij een belangrijke rol. Vrijdag overleed hij op 89-jarige leeftijd.

Afbeelding

De arthousefilm is heus niet stoffig, vinden ze bij Cineville. ‘Onze pashouders zijn avontuurlijk’

‘Meer iets voor mijn ouders’ is een vaak gehoorde reactie van jongeren als het gaat om arthousefilms. Cineville, een collectief van 58 Nederlandse filmhuizen, heeft als missie om dit genre een hipper imago te bezorgen.

Afbeelding

Kadaster: woning met energielabel A gewild

Nederlandse woningen met een slecht energielabel lijken steeds minder in trek bij huizenzoekers. Tegelijkertijd werden er sinds 2015 meer woningen verkocht met energielabel A.

Afbeelding

Online supermarkt Foodello stort zich op Nederlandse restpartijen: ‘Rijst kun je heus nog eten als het een maand over datum is’

Overgebleven blikjes pittige knakworst van Unox of broodbeleg van De Ruijter: online supermarkt Foodello maakt de restpartijen van producenten graag op. Het Finse bedrijf hoopt zo voedselverspilling tegen te gaan.

Afbeelding

Recreatief winkelen verdwijnt, in een rap tempo verandert ons koopgedrag

De Nederlandse winkelcentra staan er steeds leger bij. Geen Black Friday, Sinterklaas- of Kerstdrukte kan dat verhullen. Hoe komt dit en hoe kan de leegte van de panden worden opgevuld?