Luister naar

Rotterdam voorziet forse krimp

Nieuws
ROTTERDAM - De Rotterdamse haven rekent op 'een zeer moeilijk 2009'. Het Havenbedrijf gaat uit van een krimp van vijf tot acht procent van de overslag. ,,De eerste maanden zal het erg sterk teruglopen. Het zou geweldig zijn als we de schade over het hele jaarop vijf procent kunnen houden.''
van onze redactie economie
woensdag 31 december 2008 om 06:20

Dat zei president-directeur Hans Smits van het Havenbedrijf gisteren bij de presentatie van de cijfers over 2008.

Tot september was het een prima jaar, daarna sloeg de recessie hard toe. In november en december kromp de activiteit met meer dan negen procent ten opzichte van 2007. Smits ziet de hardste klappen komend jaar vallen in ijzererts (min twintig procent), kolen (min tien) en containers (min vijf). Dat komt onder meer doordat de staalindustrie hoogovens stillegt en de Duitse stroomcentrales minder verstoken.

De bedrijven in de haven moeten de buikriem aanhalen, maar nergens is sprake van grote ontslagen, stelt Smits. ,,Gekwalificeerd personeel was moeilijk te krijgen, werkgevers laten die schaarse mensen nu niet graag vertrekken. Verder hebben de containerterminals van ECT en EuroMax ook de laatste maanden nog mensen aangenomen, evenals de bedrijven in de tankopslag.''

Wel zit het uitzendbureau SHB in de problemen, de bijna vijfhonderd mannen kregen maar de helft van hun loon in december. Eerder hield het Havenbedrijf die arbeidspool overeind met een (grotendeels kwijtgescholden) lening van vijf miljoen euro. Dat soort steun zal hij nu niet geven, zegt Smits. ,,De haven heeft superjaren achter de rug. De directie van SHB moet zich maar eens afvragen hoe het komt dat er na die goede tijden toch geen gezond bedrijf staat.''

Bij het Havenbedrijf zijn ze niet bang voor een lange, diepe recessie. ,,In 2010 trekt het zeker weer aan. Misschien zelfs al in de laatste maanden van 2009.'' Over heel 2008 groeide de overslag in de haven met 2,7 procent naar 420 miljoen ton.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Hoge inflatie dwingt flink aantal Nederlanders tot meer uren werken’

De dure energie en boodschappen dwingt een flink aantal Nederlanders ertoe meer te gaan werken. Van de werkenden die het afgelopen jaar meer uren gingen werken, deed bijna drie op de tien dat uit financiële nood.

Afbeelding

Huizenprijzen dalen, aanbod schiet omhoog: ‘De gekte raakt uit de markt’

Het aantal huizen dat te koop staat, is in de afgelopen twaalf maanden bijna verdubbeld. De gemiddelde verkoopprijs daalde met 6 procent. De woningmarkt lijkt bezig met een omslag.

Afbeelding

Wie vastloopt in zijn baan, komt maar moeilijk vrij. ‘Mensen schamen zich’

Een op de vijf werknemers voelt zich opgesloten in zijn of haar baan en lukt het niet daar snel verandering in brengen. ‘Het is een taboe om over te praten’, vertelt onderzoeker Merel Feenstra-Verschure.

Afbeelding

CBS: Warmtepompen blijken vooral populair in woning

Het aantal nieuw geïnstalleerde warmtepompen is afgelopen jaar met bijna vijftig procent gestegen; er kwamen 386.000 nieuwe pompen bij, vooral bij woningen.

Afbeelding

Geen gas, wel een warmtepomp: ‘De energierekening is nu zestig euro per maand’

‘Installateurs lachten ons uit toen we offertes vroegen’, vertelt Musetta Blaauw. Ze woont met haar gezin in Groningen, in een woning uit 1907. Ze wilde ‘niet langer onderdeel van het Groningse gasprobleem’ zijn.

Afbeelding

Woningmarkt in beweging

Om te weten hoe het gaat op de woningmarkt hoeven deelnemers aan de Open Huizen Dag niet te wachten op de kwartaalcijfers van de makelaars. Er voltrekt zich een flinke omslag, merken zij, met dank aan de gestegen rente en energiekosten.