Luister naar

Energielabel nieuwe stijl 'onduidelijk'

Nieuws
DEN HAAG - Het energielabel 'nieuwe stijl' dat begin januari door minister Eberhard van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) wordt gelanceerd, ligt nu al onder vuur.
van onze redactie economie
woensdag 31 december 2008 om 06:20
Energielabel nieuwe stijl 'onduidelijk'
Energielabel nieuwe stijl 'onduidelijk'

Volgens organisaties als de Vereniging Eigen Huis, de Associatie van Energie Prestatie Adviseurs en de Nederlandse Vereniging van Makelaars is het nieuwe energielabel een 'gemiste kans'. Zo komen er nog altijd geen sancties op het verkopen van huizen zonder energielabel. Als de koper er niet naar vraagt, kraait er geen haan naar.

Het nieuwe label is wel duidelijker dan de veelbekritiseerde versie van Ella Vogelaar, de voorganger van minister Van der Laan. Maar ook nu is het label niet gekoppeld aan maatregelen en subsidies om het energieverbruik van de woning te verbeteren. Volgens deskundigen is dat de enige manier om het energielabel voor huiseigenaren aantrekkelijk te maken. Volgens de Vereniging Eigen Huis was het nieuwe energielabel duidelijker geweest als er voor consumenten bekende begrippen als Kilowattuur voor elektriciteitsverbruik en kubieke meters voor gasverbruik waren vermeld. Nu staat het energieverbuik uitgedrukt in gigajoules. ,,Daarmee kan niemand uit de voeten'', aldus een woordvoerder van vereniging van huizenbezitters.

Het per 1 januari 2008 verplichte energielabel is geen succes: nog geen tien procent van de Nederlandse woningen is van een label voorzien.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Koopkrachtsteun afbouwen vanaf 2023? Het is heel lastig steunpakketten te ontmantelen

Het wordt tijd dat het kabinet zich eens richting uitgang beweegt, zegt Pieter Hasekamp. De directeur van het Centraal Planbureau (CPB) vraagt om een ‘exitstrategie’ voor de miljardenverslindende koopkrachtsteun.

Afbeelding

Alleskunner uit Zeeland verraste met spontaniteit: ‘Doe aan het begin van je carrière iets bijzonders’

Topman Floris Maljers maakte van ‘allegaartje’ Unilever een zeer winstgevende onderneming. Ook als bemiddelaar en als commissaris bij andere multinationals speelde hij een belangrijke rol. Vrijdag overleed hij op 89-jarige leeftijd.

Afbeelding

De arthousefilm is heus niet stoffig, vinden ze bij Cineville. ‘Onze pashouders zijn avontuurlijk’

‘Meer iets voor mijn ouders’ is een vaak gehoorde reactie van jongeren als het gaat om arthousefilms. Cineville, een collectief van 58 Nederlandse filmhuizen, heeft als missie om dit genre een hipper imago te bezorgen.

Afbeelding

Kadaster: woning met energielabel A gewild

Nederlandse woningen met een slecht energielabel lijken steeds minder in trek bij huizenzoekers. Tegelijkertijd werden er sinds 2015 meer woningen verkocht met energielabel A.

Afbeelding

Online supermarkt Foodello stort zich op Nederlandse restpartijen: ‘Rijst kun je heus nog eten als het een maand over datum is’

Overgebleven blikjes pittige knakworst van Unox of broodbeleg van De Ruijter: online supermarkt Foodello maakt de restpartijen van producenten graag op. Het Finse bedrijf hoopt zo voedselverspilling tegen te gaan.

Afbeelding

Recreatief winkelen verdwijnt, in een rap tempo verandert ons koopgedrag

De Nederlandse winkelcentra staan er steeds leger bij. Geen Black Friday, Sinterklaas- of Kerstdrukte kan dat verhullen. Hoe komt dit en hoe kan de leegte van de panden worden opgevuld?