Luister naar

Kremlin speelt kat en muis met Yukos

Nieuws
DEN HAAG - De Russische regering wil niets weten van een schikking met oliegigant Yukos. Om de belastingschuld te innen, wil het Kremlin het hart van het bedrijf verkopen. Kan dat zomaar? Negen vragen en antwoorden.
Erik van der Struijs
donderdag 22 juli 2004 om 10:01

Yuganskneftegaz, is het niet? Ja. Het Russische ministerie van Justitie wil deze dochter uit Yukos lichten en vervolgens verkopen. Dochter is trouwens een eufemisme. Yuganskneftegaz neemt bijna tweederde van de productie van Yukos voor zijn rekening. Zonder dat bedrijfsonderdeel blijft er van Yukos niet veel over.

Waarom doet Moskou dat?

Officieel om de belastingschuld van Yukos te innen. Het olieconcern staat voor enkele miljarden dollars bij de fiscus in het krijt, omdat het de afgelopen jaren regionale belastingvrijstellingen zou hebben misbruikt.

En onofficieel?

Om ex-topman Chodorkovski te straffen. Hij zou zich tegen de afspraken in toch met de politiek hebben bemoeid door tegenstanders van president Putin te steunen. Verder wil het Kremlin weer controle krijgen over de oliesector, zeker nu daar met de hoge olieprijzen geld als water wordt verdiend.

Mag dat allemaal wel?

Nee. Volgens de Russische wet zou de overheid eerst zogeheten niet-kernactiviteiten moeten opeisen. Dat zijn bijvoorbeeld deelnemingen in andere bedrijven. Putin laat met zijn voornemen zien dat hij boven de wet staat.

Yukos wil zeker niets betalen dat Moskou zich zo hard opstelt?

Helemaal niet. De afgelopen maanden heeft het bedrijf verschillende keren geprobeerd de belastingclaim op te lossen. Vorige week nog kondigde Yukos aan deze maand 1,3 miljard dollar te willen overmaken. Moskou negeerde alle handreikingen.

Hoe reageren de aandeelhouders van Yukos?

Verontrust natuurlijk. De koers van het aandeel was al scherp gedaald, maar kreeg gisteren een nieuwe knal. Beleggers zijn vooral benieuwd voor welke prijs Yuganskneftegaz wordt verkocht. Volgens analisten is het bedrijf (op basis van de contante waarde van toekomstige kasstromen) 12 miljard dollar waard. De kans dat een nieuwe, Kremlinbevriende eigenaar dat op tafel gaat leggen, wordt klein geacht. De aandeelhouders mogen voor dit kapitaalverlies opdraaien.

Dat doet de reputatie van Rusland natuurlijk geen goed?

Dat kun je wel zeggen. Binnen- en buitenlandse investeerders weten nu dat zij niet worden beschermd door de Russische wet. Als het erop aankomt, bepaalt het Kremlin wat er gebeurt.

Dus pakken buitenlandse oliemaatschappijen de verhuisdozen al?

Dat ook weer niet. Alle beroering om Yukos te spijt, blijft Rusland een land met grote, deels nog onontgonnen oliereserves. Geen enkele grote oliemaatschappij kan het zich veroorloven niet in Rusland actief te zijn.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Tata-staalfabriek in IJmuiden deze week vanbinnen.

Kabinet zet in op vergroeningsplan voor Tata, dat schatkist tot 2,5 miljard kan kosten

Tata Steel moet blijven bestaan en het kabinet wil op korte termijn met het bedrijf om de tafel om afspraken te maken over versnelde vergroening. Dat mag 2,5 miljard euro kosten.

Het is niet per se moeilijk om zonder makelaar een huis te kopen of verkopen, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Zonder makelaar een huis (ver)kopen: hoe doe je dat? 'Een makelaar is geen tovenaar'

Een huis kopen of verkopen zonder makelaar scheelt kosten. Maar het vraagt ook meer van kopers en verkopers. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Algemeen directeur en medeoprichter van Roetz Tiemen ter Hoeven in de werkplaats in Amsterdam-Noord waar de sociale onderneming op duurzame wijze fietsen een tweede leven biedt.

Roetz bouwt hippe nieuwe fietsen door onderdelen te 'oogsten' van wegroestende wrakken

Waar veel oude of kapotte fietsen een lot op de schroothoop beschoren is, krijgen deze bij Roetz een nieuw leven. Zo repareert de sociale onderneming onder andere ov-fietsen van NS, met ‘geoogste’ onderdelen uit andere rijwielen.

Tjerk 't Lam en zijn vrouw Lydia in Plus-filiaal Bieshof in Dordrecht. Aanstaande maandag krijgt de winkel een nieuwe eigenaar. Zonder koopzondag ziet de ondernemer geen perspectief op lange termijn.

Tjerk stopt met zijn supermarkt, omdat hij niet op zondag open wil. 'Alles jaagt steeds meer door'

De christelijke ondernemer Tjerk ‘t Lam uit Dordrecht ziet geen toekomst meer voor zijn supermarkt zonder open te gaan op koopzondagen. Daarom stopt hij. Principieel was dat geen lastig besluit, zegt hij, maar emotioneel wel.

Gedupeerden met protestborden demonstreren op het terrein van verzekeraar Achmea. ‘Terugkijkend had klanten niet zo veel leed toegebracht mogen worden.’

De woekerpolis was het grootste financiële schandaal ooit. Kan zoiets weer gebeuren?

Met de laatste grote schikkingen in zicht, loopt de woekerpolisaffaire na dertig jaar ten einde. Hoe kon het ‘grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis’ zo ontsporen? En kan het weer gebeuren?

De architecten van Bureau B+B houden zich bezig met stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Het Nederlandse landschap vraagt veel: duurzaam, klimaatbestendig én natuurinclusief

In een land dat worstelt met ruimtegebrek en klimaatverandering zijn de uitdagingen voor landschapsarchitecten veel complexer geworden. Bureau B+B legt de lat extra hoog. 'Als het werk af is, is het nog niet af.'