Dutchbird: uitstel van betaling
AMSTERDAM - De noodlijdende luchtvaartmaatschappij Dutchbird heeft gisterensurseance aangevraagd. Het wil zich daarmee beschermen tegen schuldeisers, die maandag al probeerden spullen weg te halen bij het bedrijf.
Vakbond De Unie wil Exel Aviation van Erik de Vlieger dwingen Dutchbird alsnog over te nemen. ,,We voeren de druk flink op. Wij willen dat Exel Aviation Dutchbird redt'', aldus Michel Rog van De Unie, de grootste vakbond bij Dutchbird. ,,Ze hebben de maatschappij al tot twee keer toe overgenomen, Erik de Vlieger heeft zelf de onderhandelingen gevoerd en vervolgens Harm Prins eigenaar laten zijn.''
Exel Aviation zegt maandagavond door Dutchbird-eigenaar Prins te zijn benaderd. ,,We zullen dat verzoek welwillend, maar puur zakelijk bekijken'', aldus een woordvoerder van de luchtvaartgroep. ,,Dat is geen zaak die vandaag beklonken zal zijn.''
De bonden willen voorkomen dat het betalingsuitstel uitmondt in een faillissement. ,,Het is onacceptabel dat Exel Aviation straks uit een faillissement de aantrekkelijke delen van Dutchbird gaat kopen. Deze surseance moet gericht zijn op een doorstart.''
Voor de vakbonden is duidelijk dat de teloorgang van de maatschappij is te wijten aan de gebeurtenissen van de laatste vier weken. Dutchbird werd een speelbal in een schijnbare machtsstrijd tussen Erik de Vlieger van Exel Aviation en diens voormalige directeur Harm Prins.
Maar Dutchbird zat al veel langer in de problemen. De maatschappij kampte al met een schuld van circa vijf miljoen euro, voordat De Vlieger en Prins in beeld kwamen. Die miljoenenschuld was ook de reden dat oprichter Hans Mosselman van zijn maatschappij afwilde.
Begin deze maand verkocht hij Dutchbird-moeder Bimoss Air voor één euro aan Harm Prins, in de veronderstelling dat de maatschappij zou worden opgeslokt door Exel Aviation, de luchtvaartgroep waarvan Prins toen directeur en medeaandeelhouder was.
Binnen het conglomeraat van Erik de Vlieger waren daartoe al de benodigde stappen gezet: Dutchbird zou gaan vallen onder LBF Management, het vehikel waarin De Vlieger, Prins en medefinancier Niek Sandmann hun luchtvaartactiviteiten hadden ondergebracht.
Maar Prins werd even na de overname van Dutchbird aangehouden, omdat hij in 2001 een cafébaas zou hebben afgeperst _ een zaak die niets met Dutchbird te maken had.
Exel-eigenaar Erik de Vlieger ontdekte naar eigen zeggen dat Dutchbird nog bij LBF Zeeland zat, de persoonlijke holding van Prins. De Vlieger koos voor zijn Exel en liet Dutchbird _ en Prins _ vallen. Vorige week maandag nam Prins, weer vrijgelaten, het bewind bij Dutchbird op zich.
Toen ging het snel. Gealarmeerd trok de eigenaar van de laatste drie toestellen van Dutchbird, de Amerikaanse vliegtuigfabrikant Boeing, de registratie van de vliegtuigen in, waardoor ze niet door Dutchbird gebruikt konden worden. Dutchbird kwam daarmee in een vicieuze cirkel terecht. Boeing eiste onmiddellijk de achterstallige huurpenningen op en tegelijkertijd een bankgarantie voor de komende maanden.
Een financier die voor de bankgarantie had moeten zorgen, wilde pas over de brug komen als de vluchten konden worden gegarandeerd. En dat kon niet, zolang de toestellen aan de ketting lagen.
Donderdag zegde de Boeing de leaseovereenkomst voor de toestellen eenzijdig op. Pogingen om Boeing van gedachten te laten veranderen, leverden een afspraak in de eerste week van januari op _ te laat voor Dutchbird.
,,Wij hebben het gevoel dat Boeing vanaf het begin niet met ons verder wilde,'' zegt een woordvoerder van Dutchbird. ,,Wat ons betreft loopt het leasecontract nog, maar we hebben niet de tijd, de kracht en de middelen om er een zaak van te maken.''
Een andere vliegtuigverhuurder zoeken had geen zin. Als er al één bereid zou zijn geweest op korte termijn toestellen te verhuren aan een maatschappij als Dutchbird, dan nog had het verkrijgen van de benodigde vergunningaanvraag ten minste een maand gekost.
De mogelijkheid die nu overblijft is, onder bescherming van een surseance, een poging voor een doorstart. Wat eigenaar Prins betreft gebeurt dat via Holland Exel.
Dat door Dutchbird en Exel Aviation bewust is aangestuurd op een surseance of een faillissement, wil bestuurder Rog van De Unie niet zeggen. ,,Dat is niet in het belang van het personeel.''