Overnamebod ABN Amro bedoeld als breekijzer
Met een bod van 6,3 miljard op het Italiaanse Antonveneta denkt ABN Amro de starre Italiaanse bankenmarkt open te kunnen breken. Daarvoor moet het wel de Italiaanse centrale bank, Italiaanse aandeelhouders en haar eigen aandeelhouders trotseren.
AMSTERDAM - Op zoek naar een tweede thuismarkt in Europa heeft ABN Amro halverwege de jaren negentig al belangen genomen in een van de grotere banken in Italië: Capitalia. En in Antonvenata, een regionale bank uit het rijke noordoosten van het land. ABN Amro heeft Italië als potentiële tweede thuismarkt in Europa gekozen, vanwege de hoge opbrengsten en geringe concurrentie in die markt. Volgens ABN Amro bestuurder Tom de Swaan staat de Italiaanse bankenmarkt aan de vooravond van grote veranderingen en is er daar nog veel groei mogelijk.
Er zijn in Italië nu nog bijna achthonderd verschillende banken actief, waarvan maar vier echte grote. Die banken hebben zo'n 30.500 vestigingen: ongeveer 2,5 keer zo veel als in het qua bankrekeningen ongeveer even grote Engeland. Tot nu toe heeft Fabio Fazio, de gouverneur van Banca d'Italia inmenging van buitenlanders op de Italiaanse markt weten te voorkomen. Wetgeving geeft hem het recht om elk aandeel van een buitenlandse bank in een Italiaanse bank groter dan vijf procent te blokkeren. De geringe concurrentie heeft geleid tot hoge kosten voor de Italiaanse bankklanten. Volgens het World Retial Banking Report, dat ING onlangs samen met Capgemini en EFMA presenteerde, betalen Italianen veel meer dan andere Europeanen voor standaard bankdiensten. Zo kost het aanhouden van een rekening, het overboeken en pinnen van geld in Italië gemiddeld 252 euro per jaar, tegen 34 euro in Nederland. Als ABN Amro de Italianen net als de Nederlanders aan het internetbankieren kan krijgen, levert dat grote besparingen op. De bank denkt zelf aan jaarlijkse besparingen van zo'n 160 miljoen euro vanaf 2007. Daarnaast wil ABN Amro meer verdienen aan zogenaamde kruisverkopen. ,,Nu kopen de 1,3 miljoen particuliere klanten van Antonveneta nog relatief weinig hypotheken, leningen en pensioenvoorzieningen bij hun bank", zegt De Swaan. ,,Daar willen wij verandering in brengen."
Teleurgestelde beleggers
Op de Nederlandse aandelenmarkt is met teleurstelling gereageerd op de overnameplannen van ABN Amro. Het aandeel ABN Amro daalde met 4,67 procent naar 18,80 euro. Peter Paul de Vries van de Vereniging Effecten Bezitters (VEB) begrijpt dat wel. ,,De aandeelhouders zijn terecht sceptisch over de overname'', zegt hij. ,,Je kunt je afvragen wat ABN te zoeken heeft in Italië en waarom zij het beter zouden doen dan de Italiaanse banken. De keuze voor Italië is tevens vreemd te noemen in het licht van de toch al versnipperde activiteitenportefeuille: ABN is nu actief in Nederland, de Verenigde Staten, Brazilië en Italië. Fraaie halve finales voor een wereldkampioenschap volleybal, maar geen goede spreiding voor een wereldwijd opererende bank. ABN had zijn tweede Europese thuismarkt beter dichter bij huis kunnen zoeken. In België of Frankrijk.''
Italië levert volgens de Vries ook meer cultuurverschillen op. ,,Dat is in het verleden al gebleken bij Nederlandse bedrijven die daar voet aan de grond probeerden te krijgen'', zegt hij. ,,Denk maar aan de mislukte fusie tussen KLM en Alitalia.''